Saksamaal vahistati Al-Jazeera ajakirjanik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Berliini lennuväli.
Berliini lennuväli. Foto: SCANPIX

Saksamaa pealinna Berliini lennuväljal vahistati meediaettevõtte Al-Jazeera ajakirjanik Ahmed Mansour, kinnitas eile politsei.

Ajakirjanik peeti kinni Egiptuse võimude väljastatud rahvusvahelise vahistamiskäsu peale. Saksamaa politsei informatsiooni kohaselt süüdistatakse meest mitmetes kuritegudes, kuid täpsemaid andmeid nende kohta ei esitatud.

Mansour on Al-Jazeeran araabiakeelse toimetuse üks kogenumaid ajakirjanikke, kelle Kairo kohus mõistis tagaselja 15 aastaks vangi ühe advokaadi väidetava piinamise eest Tahriri väljakul 2011. aastal.

Al-Jazeera on teatanud, et süüdistused on väljamõeldised, mille eesmärgiks on 52-aastase Mansouri vaigistamine.

«Tegemist on poliitiliselt motiveeritud tagakiusamisega. Ahmed Mansour on kogu araabiamaailma üks kõige lugupeetumaid ajakirjanikke. Ta on vahistatud lihtsalt sellepärast, et tegi oma tööd,» kirjutati Al-Jazeera teadaandes.

Ajakirjanik ise imestas pärast vahistamist sotsiaalvõrgustikus Twitter, kuidas Saksamaa valitsusest ja politseijõududest on saanud Egiptuse verejanulise ja terroristide juhitud valitsuse tööriistad.

Mansouril on Egiptuse ja Suurbritannia kodakondsus ning ta juhib populaarset uudistesaadet, kus mõni aeg tagasi intervjueeris näiteks terrorivõrgustiku Al-Qaeda Süüria liitlasharu juhti Abu Mohamed al-Jolani.

Al-Jazeera advokaat Saad Djebbar peab juhtunut äärmiselt murettekitavaks.

«Teadsime, et Egiptus võib meie ajakirjanike häirimiseks seada lõksu. Nii ka juhtus,» märkis jurist. Djebbar täpsustas, et Mansour võeti kinni, kui ta hakkas parajasti minema Dohaa lennukile.

Egiptuse võimuesindajad süüdistavad Al-Jazeeraat Moslemivennaskonna hääletoruks olemises. Meediaettevõttel on parajasti pooleli kohtuasi, milles nõutakse Egiptuse võimudelt 150 miljonit dollarit firmale ja selle mainele tekitatud kahjude eest. Egiptuses vabastati veebruaris Al-Jazeera ajakirjanik Peter Gresten, kes istus 400 päeva vanglas süüdistatuna terrorirühmituse toetamises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles