USA kutsus Kreekat veelkord kiirele leppele võlaandjatega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka parlamendihoone pealinnas Ateenas.
Kreeka parlamendihoone pealinnas Ateenas. Foto: SCANPIX

USA rahandusminister Jacob Lew ütles telekanalis CNN täna esitatavas usutluses, et Kreeka peab langetama raskeid otsuseid ja jõudma kiiresti üksmeelele võlaandjatega.

«Kutsun kõiki osapooli paindlikkusele, kuid minu arvates kannab Kreeka praegusel hetkel taaka naasta võlakõnelustele sellise vastusega, mis toimiks aluspõhjana võimalikult kiirele kokkuleppele jõudmisele,» ütles Lew intervjuus, mille sisu avaldati enne eetrisseminekut.

USA on lisanud survet Kreeka valitsusele, et võlakõneluste tupikust liigutaks edasi ja soovitanud tungivalt saavutada kompromiss võlaandjatega.

Lew hinnangul ei saa isegi ennustada, millised mõjud võivad Kreeka maksujõuetuks muutumisel või eurotsoonist lahkumisel olla turgudele.

«Vaevalt keegi seda tahab teada,» märkis rahandusminister.

Kreeka on pidanud EL-i ja IMF-iga juba viis kuud läbirääkimisi reformikava üle, mis võimaldaks riigil kokkuleppe korral saada abipaketi viimase 7,2 miljardi euro suuruse laenumakse. Kreeka peab 30. juuniks IMF-ile tagasi maksma 1,6 miljardit eurot ning Euroopa Keskpangale 20. juuliks 3,4 miljardit eurot.

Kreeka rahandusminister Giannis Varoufakis ütles eilel, et Saksa kantsler Angela Merkel peab langetama eelseisval eurotsooni tippkohtumisel selge otsuse rääkida Ateenaga võlakokkuleppe üle läbi või heita riik populistide ülekutseid kuulda võttes üle parda.

Merkel võib sõlmida auväärse kokkuleppe abipaketi tagasi lükanud valitsusega, mis soovib läbirääkimistel põhinevat lahendust, või võtta kuulda neid oma valitsuses, kes soovivad, et ta heidaks Kreeka üle parda, ütles Kreeka rahandusminister.

Kreeka valitsus on jäänud ustavaks oma põhimõtetele ja on suuteline juhtima rahva reformide teele, sõnas Varoufakis.

Homm peetakse eurotsooni tippkohtumine, kust oodatakse lahendust maksujõuetusega silmitsi seisva Kreeka võlaküsimusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles