Iraani parlament kiitis heaks tuumahuvide kaitse seaduse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bushehri tuumaenergiajaam Iraanis.
Bushehri tuumaenergiajaam Iraanis. Foto: SCANPIX

Iraani parlament kiitis täna heaks tuumahuvide kaitse seaduse, mis keelab juurdepääsu sõjaväerajatistele ja teadlastele ning võib saada takistuseks suurriikidega peetavatele tuumakõnelustele.

Parlamendiistungil osalenud 213 saadikust 199 hääletas eelnõu poolt, mis nõuab osana tuumaleppest Iraanile kehtestatud sanktsioonide täielikku tühistamist.

Seaduse peab enne jõustumist heaks kiitma ka niinimetatud Valvurite Nõukogu, kes hindab selle põhiseaduslikkust.

Eelnõus sätestatu kohaselt lubatakse rahvusvahelised tuumainspektorid Iraani tuumarajatistesse, kuid keelatakse mis tahes inspektsioonid riigi sõjalistel objektidel.

Rahvusvahelisel Aatomienergiagentuuril (IAEA) lubatakse tuumarajatistes läbi viia tavapäraseid inspektsioone, kuid ligipääs sõjalistele, julgeolekut puudutavatele ja tundlikele tuumatehnoloogiaga mitte seotud rajatistele ning dokumentidele ja teadlastele on keelatud, lausus seaduse ette lugenud parlamendispiiker Ali Larijani.

Iraani tuumaläbirääkijate sõnul on nad juba nõustunud andma ÜRO inspektoritele kontrollitud ligipääsu sõjalistele rajatistele, seal hulgas ka pinnaseproovide võtmise sõjaliste rajatiste lähistel.

Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei ja teised ametnikud on jõuliselt tõrjunud ideed, mille alusel lubatakse inspektoritel intervjueerida riigi teadlasi, kutsudes seda Iraani väärikuse ja suveräänsuse rikkumiseks.

Kui seadus jõustub, võib see komplitseerida Viinis peetavaid kõnelusi ÜRO Julgeolekunõukogu viie alalise liikme (USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Venemaa, Hiina) ja Saksamaaga (P5+1 riigid), mille lõpptähtaeg on 30. juuni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles