Meedia: LAV kavandas Sudaani presidendi kaitsmist ICC vahistamiskäsu eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sudaani president Omar al-Bashir
Sudaani president Omar al-Bashir Foto: SCANPIX

Lõuna-Aafrika kõrged ametnikud kavandas salaja Sudaani presidendi Omar al-Bashiri väljatoimetamist riigist hoolimata talle kehtestatud Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) vahistamisordenist, kirjutas Lõuna-Aafrika meedia pühapäeval.

Väidetavate sõjakuritegude ja genotsiidi eest tagaotsitavaks kuulutatud Bashir osales möödunud nädalal LAVis toimunud Aafrika liidrite kohtumisel. Riik on ICC-ga ühinenud ning sai suutmatuse eest Bashiri vahistada rahvusvahelise kriitika osaliseks.

LAVi kohus keelas Bashiril riigist lahkuda, kuni jõutakse otsusele tema suhtes välja antud ICC vahistamiskäsu täitmises, kuid valitsusjuhil õnnestus esmaspäeval LAVist lahkuda Pretoria kaudu.

LAVi kõrged julgeolekuametnikud pidasid enne Bashiri riiki saabumist salajase kohtumise, millles kavandati tema kaitsmist. Valitsusjuhi eskortis hiljem lennukile LAVi presidendi Jacob Zuma erapolitsei, kirjutas ajaleht Sunday Times.

LAV kavatses kaitsta Bashiri mis tahes vajalike meetmetega; isegi juhul, kui see tähendab kohtuotsuste eiramist ja põhiseaduse õõnestamist, kirjutas Sunday Times tsiteerides kõrget valitsusametnikku.

Kohtumisel osalesid kaitse- ja politseijuhid ning Zuma kantselei juht. Bashirile anti nõusolek LAVi lendamiseks ning talle lubati maksimaalset kaitset, sõnas allikas.

«Kui inimesed hakkasid pühapäeval tegema hääli, et ta tuleb vahi alla võtta, siis palusime Bashiril lõõgastuda, sest polnud mitte mingit võimalust, et ta arreteeritakse,» lausus kõrge julgeolekuametnik ajalehele.

LAVi kohus andis valitsusele esmaspäeval nädal aega oma tegevuste selgitamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles