Moldova president määras peaministri kohusetäitjaks välisministri

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine peaminister Kirill Gaburiç
Endine peaminister Kirill Gaburiç Foto: SCANPIX

Välisminister Natalia Gherman asub täitma Moldova peaministri kohusetäitja ülesandeid, teatas täna Moldova presidendi pressiteenistus.

Seadluse Ghermani määramisest peaministri kohusetäitjaks andis esmaspäeval välja president Nicolae Timofti.

Senine tehnokraadist peaminister Kirill Gaburiç teatas tagasiastumisest 12. juunil.

Gherman täidab valitsusjuhi ülesandeid uue peaministri ametisseastumiseni.

President alustab peaministri kohusetäitja määramise järel erakondadega konsultatsioone peaministrikandidaadi leidmiseks.

Moldova seadused näevad ette uue valitsuse moodustamist kolme kuu jooksul pärast senise peaministri tagasiastumist.

Kui parlament peaministrikandidaadi kaks korda tagasi lükkab, on president kohustatud parlamendi laiali saatma ja kuulutama välja ennetähtaegsed valimised.

Gaburiç juhtis Moldova Euroopa-meelset vähemusvalitsust, kuhu kuulusid Liberaaldemokraatlik Partei ja Demokraatlik Partei ning millel oli 101-kohalises parlamendis 42 kohta. Valitsus toetus parlamendienamuse saavutamiseks kommunistide häältele.

Endine ärimees sai peaministriks veebruaris, parlamendivalimistele järgnenud kaks ja pool kuud kestnud võimukõneluste järel. Jaanuarini Aserbaidžani mobiilsideoperaatorit juhtinud Gaburiç tõusis peaministriks kompromisskandidaadina pärast seda, kui liberaaldemokraadid ja demokraadid ei suutnud valitsusjuhis kokkuleppele jõuda.

Moldova parlamendis on liberaaldemokraatidel 23, demokraatidel 19, liberaalidel 13, sotsialistidel 25 ja kommunistidel 21 kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles