Analüütik: Venemaa ei jäta sanktsioonide pikendamisele vastamata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kremli peremees Vladimir Putin
Kremli peremees Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu otsus pikendada Venemaale kehtestatud sanktsioone viib Venemaa vastumeetmeteni, ütles Vene analüütik Mihhail Remizo.

Moskvas baseeruva ja Kremlile lähedalseisvas riikliku strateegia instituudis töötava Remizo sõnul võib Venemaa lääneriikide ettevõtetele kehtestatud piiranguid laiendada ja kehtestada ka uusi.

«Me pole avalikkuses arutanud, milliseid vastumeetmeid kasutusele võtta, et vastata lääne ettevõtetele. Kuid üks asi on selge. Lääneriikide toidukaupade impordile kehtestatud embargo jääb paika. Ja me kehtestame piirangud osadele Vene turul tegutsevatele lääne ettevõtete tegevusele või tõstame lääne firmade toodetele imporditariife,» ütles Remizo.

Remizo sõnul ei tulnud ELi otsus sanktsioone kuni tuleva aasta jaanuari lõpuni pikendada Vene juhtkonnale üllatusena. «Kindlasti oli see oodatud otsus. Muide Vene liidrid ütlesid, et nad on valmis nelja- kuni viieaastaseks pikenduseks. Me eeldasime, et ELi Venemaa-vastased sanktsioonid on keskmise tähtajaga samm, mis tähendab, et see kestab mõned aastad. Keegi ei oodanud, et EL need koheselt tühistaks.»

ELi välisministrid jõudsid eile kokkuleppele pikendada Venemaa vastu kehtestatud majandussanktsioone seitsme kuu võrra 2016. aasta jaanuari lõpuni. Sanktsioonide pikendamise eesmärk on tagada Ukraina relvarahulepete täielik täitmine Moskva poolt.

Kremli pressisekretär Dmitri Peskov lubas, et Venemaa ei jäta ELi otsusele Vene-vastaste sanktsioonide pikendamisest vastamata. Ta rõhutas, et Moskva seisukohast on ELi sanktsiooni alusetud ja ebaseaduslikud.

Venemaa on vastanud ELi sanktsioonidele toidukaupade impordikeeluga bloki liikmesriikidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles