Iraani parlament võttis vastu nn tuumakaitseseaduse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani lipp.
Iraani lipp. Foto: SCANPIX

Iraani parlament võttis täna vastu seaduseelnõu, mis kohustab valitsust kaitsma riigi tuumaõigusi- ja saavutusi hoolimata suurriikidega peetavatest kõnelustest riigi tuumaprogrammi kärpimiseks.

President Hassan Rouhani valitsus oli eelnõu vastu. Valitsuse esindaja sõnul on eelnõu põhiseaduse vastane ning vastuolus riigi kaitse- ja julgeolekupoliitikaga.

Eelnõu vastuvõtmine on tunnistuseks pingetest Iraani diplomaatilist isolatsiooni lõpetada üritava mõõduka Rouhani ja konservatiivide enamusega parlamendi vahel, kus sageli kerkib küsimus, kas läänega tasub üldse läbirääkimisi pidada.

Eelnõu, millele peab seaduse jõu andma Iraani niinimetatud Valvurite Nõukogu, ütleb, et valitsus peab säilitama riigi tuumaõigusi- ja saavutusi ning parlament peab heaks kiitma iga leppe, mis läänega võidakse sõlmida.

Eelnõu poolt hääletas 214 saadikut 244st, 10 oli vastu ja kuus jäi erapooletuks.

Pühapäeval kiitis Iraani parlament heaks tuumahuvide kaitse seaduse, mis keelab juurdepääsu sõjaväerajatistele ja teadlastele ning võib saada takistuseks suurriikidega peetavatele tuumakõnelustele.

Iraan ja kuus suurriiki - USA, Prantsusmaa, Suurbritannia, Venemaa, Hiina ja Saksamaa - peavad läbirääkimisi lõpliku tuumaleppe üle, mille tähtaeg on 30. juuni.

Pühapäeval vastu võetud seaduse esialgses tekstis seisis, et parlament peab ratifitseerima kokkuleppe peamised kriteeriumid selle jõustumiseks, ent vastuvõetud seaduses on järelevalveõigus antud riigi kõrgeimale julgeolekunõukogule (SNSC).

SNSC koosneb ministritest, sõjaväekomandöridest ning riigi kõrgeima juhi ajatolla Ali Khamenei valitud liikmetest.

Nõukogu juhib tuumalepet saavutada üritav Rouhani.

Presidendi pressiesindaja Mohammad Bagher Nobakht ütles teisipäeval vastu võetud eelnõu kommenteerides, et see on vastuolus põhiseadusega, sest läbirääkimiste küsimus kuulub SNSC, mitte valitsuse ega parlamendi pädevusse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles