Islamiriik hävitas Tadmuris kaks hauakambrit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajaloolise linna Tadmuri (Palmyra) varemed
Ajaloolise linna Tadmuri (Palmyra) varemed Foto: SCANPIX

Sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) võitlejad hävitasid kolme päeva eest ajaloolises Süüria linnas Tadmuris (Palmyras) kaks moslemite hauakambrit, teatas Süüria ametnik teisipäeval.

ISi võitlejad õhkisid kolme päeva eest Mohamed bin ali ja Nizar Abu Bahaaeddine hauakambrid, lausus Süüria antiikvarade eest vastutav ametnik Maamoun Abdulkarim. Kümne päeva eest hävitati ka Tadmuri ühel kalmistul kõik marmorist mausoleumid, lisas ta.

Abdulkarimi sõnul on islamiäärmuslased siiani hävitanud Põhja- ja Ida-Süürias vähemalt 50 mausoleumi.

«Nad peavad neid moslemimausoleume oma uskumustele vastukäivaks ning keelavad kõik külastused nendele rajatistele,» lisas ta.

UNESCO maailmapärandi nimekirja kantud antiikajastust pärinev Tadmur vallutati 21. mail üheksa päeva kestnud verise pealetungiga.

Pühasõdalased on varem halastamatult hävitanud iidseid kultuuriväärtusi, lastes muu hulgas õhku iidse Assüüria linna Nimrudi ja purustades Mosuli muuseumis museaale. Tadmurist pole siiani vastavaid teateid tulnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles