BBC uuris, mis toimus CIA Ida-Euroopa salavanglates

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunagine ratsutamiskool Antavilises, mida peetakse võimalikuks Leedu salavangla asukohaks.
Kunagine ratsutamiskool Antavilises, mida peetakse võimalikuks Leedu salavangla asukohaks. Foto: SCANPIX

BBC värske dokumentaalfilm väidab, et USA Luure Keskagentuur kasutas 11. septembri terrorirünnaku arvatava peakorraldaja Khalid Sheikh Mohammedi vangistamiseks ja piinamiseks salavanglat Poolas.

Sel nädalavahetusel telekanalis BBC World näidatavas filmis kinnitavad mitmed inimõigusvolinikud ja aktivistid, et Mohammed toodi CIA lennuki pardal 7. märtsil 2003. aastal Kirde-Poolasse.

Sealt toimetasid USA agendid ta salajasse kohta, arvatavasti Stare Kiejkutysse, kus teda enda sõnul piinati, enne kui viimaks Guantanamo vangilaagrisse viidi. Seal ootab ta kohtumõistmist siiani.

CIA vange toimetati väidetavalt ajavahemikus 2002-2003 Poolasse ja seejärel ka Leedusse. Pilt hakkab selgemaks saama aga alles nüüd.

11. septembri järel alustatud USA terrorismivastane programm kasutas nn kõrge väärtusega kinnipeetavate hoidmiseks salajasi vanglaid. Inimõiguslaste väitel oli tegemist «ülemaailmse ämblikuvõrguga», mida omavahel ühendasid salalennud.

Pärast seda, kui CIA loobus Stare Kiejkuty kasutamisest, hakkasid lennukid maanduma Leedus. Tollane president Rolandas Paksas ütles BBC-le, et riigi julgeolekuteenistus palus talt luba inimeste salaja Leetu toomiseks ja kinnipidamiseks. Enda sõnul Paksas keeldus. Varsti pärast seda tagandati ta aga süüdistatuna korruptsioonis.

Tegelikult ehitati 2004. aastal Vilniuse äärelinna kinnipidamiskeskus, mida praegu kasutatakse luureametnike väljaõppebaasina. Kuigi seimi juurdlus leidis, et CIA lennukid maandusid tõepoolest Leedus, pole ühtki tõendit, et salavanglasse ka reaalselt kinnipeetavaid viidi.

Nii Poolas kui Leedus on tollaseid sündmusi asunud uurima prokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles