Clinton nimetas Charlestoni veresauna rassistliku terrorismi aktiks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Charlestoni politsei avaldatud arvatava kirikutulistaja foto.
Charlestoni politsei avaldatud arvatava kirikutulistaja foto. Foto: SCANPIX

USA eksvälisminister Hillary Clinton nimetas Charlestoni kiriku veresauna rassistliku terrorismi aktiks ja kutsus Lõuna-Carolina osariigi pealinna Columbia valitsusasutustelt Konföderatsiooni lippu eemaldama.

USA eksvälisminister Hillary Clinton nimetas Charlestoni kiriku veresauna rassistliku terrorismi aktiks ja kutsus Lõuna-Carolina osariigi pealinna Columbia valitsusasutustelt Konföderatsiooni lippu eemaldama.

Dylann Roof (21) lasi läinud kolmapäeval Charlestonis Emanuel Aafrika Metodisti Piiskopikirikus maha üheksa inimest, nende seas neli kirikuõpetajat.

Roof pidas rassistlikku veebilehte, kus rippus ka rassivaenust õhkuv ja rohkete kirjavigadega manifest.

«Sel ööl lõi uudis tapmistest hinge valusa haava. Kuidas mõista sellist kurja tegu - Jumala kojas toime pandud rassistliku terrorismi akti?» küsis demokraatide presidendikandidaadiks pürgiv Clinton teisipäeval.

Massimõrv on tema hinnangul märk juurdunud rassimist Ühendriikides.

«Ma tean, et sellise vahejuhtumi isoleeritud intsidendina kõrvale lükkamine on ahvatlev. Samuti on kiusatust tekitav uskuda, et tänapäeva Ameerikas on kitsarinnalisus suuresti möödanik, et institutsionaliseeritud rassismi enam ei eksisteeri,» lausus Clinton.

«Meie jõupingutustele ja suurtele lootustele vaatamata pole USA pikk võitlus rassiga kaugeltki lõppenud,» sõnas ta.

Charlestoni kiriku massimõrva järel on mõnel pool riigis kõlanud üleskutsed kodusõjas kaotajaks jäänud poole ehk Konföderatsiooni lipu eemaldamiseks Lõuna-Carolina osariigi parlamendihoone juurest pealinnas Columbias.

Clintoni sõnul on Konföderatsiooni lipp riigi rassistliku mineviku sümbol, millel ei ole kohta riigi olevikus või tulevikus. «See ei tohiks lehvida seal ega kuskil mujal.»

Eksvälisminister tervitas ka jaemüügifirmade Walmart, Amazon, eBay ja Sears otsust mitte varuda vastuolulise kujutisega kaupu.

Samuti on endine esileedi kutsunud värskeima relvatragöödia taustal karmistama riigi relvaseadusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles