Lute: raskerelvastusega koos USA sõdureid Ida-Euroopasse ei paigutata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Douglas Lute
Douglas Lute Foto: SCANPIX

USA sõjatehnika Ida-Euroopa riikidesse paigutamine lihtsustab õppuste korraldamist, sõdureid koos relvastusega neisse riikidesse ei saadeta, ütles Ühendriikide suursaadik NATOs Douglas Lute eile.

«See on meetod meie väljaõppe tõhusamaks muutmiseks,» ütles Lute Brüsselis NATO peakorteris ajakirjanikele.

USA kaitseminister Ashton Carter tegi eile Tallinnas pressikonverentsil teatavaks, et Ühendriigid paigutavad kuude NATO Ida-Euroopa liikmesriiki brigaadi suuruse üksuse jaoks umbes 250 tanki, jalaväe lahingumasinat ja suurtükki. USA raskerelvastust on lubanud vastu võtta kolm Balti riiki, Poola, Bulgaaria ja Rumeenia.

Vastates küsimusele, kas Ühendriikide samm mõjub Venemaale ärritavalt, ütles Lute, et USA ei paiguta Ida-Euroopasse koos varustusega sõdureid.

«Tankid ja lahingumasinad on tühjad ning nad pargitakse, ladustatakse ja säilitatakse kuue idapoolseima liitlasriigi treeningaladel väljaõppe eesmärkidel,» sõnas USA suursaadik NATOs.

«Seejärel lennutakse sõdurid õppus-õppuse järel kohale... liitlastega harjutamiseks,» lausus Lute.

Relvastuse saatmine Ida-Euroopasse ei ole Washingtoni ühepoolne otsus, vaid vastus varustust võõrustama hakkavate riikide taotlusele, lausus diplomaat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles