Ungari tegi üllatusliku otsuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani päritolu migrandid Ungari ja Serbia piiri lähedal Asotthalomi lähedal.
Afganistani päritolu migrandid Ungari ja Serbia piiri lähedal Asotthalomi lähedal. Foto: SCANPIX

Ungari tühistas otsuse peatada tähtajatult Euroopa Liidu asüülireegli rakendamine, teatas riigi välisministeerium täna.

«Välisminister Péter Szijjártó teavitas oma Austria kolleegi, et Ungari ei peata ühtegi Euroopa Liidu reeglit,» teatas Ungari välisministeerium.

Ungari otsusele eelnes Szijjártó ja tema Austria kolleegi Sebastian Kurzi telefonivestlus, milles viimane nimetas Budapesti otsust lubamatuks ja märkis, et sellel on negatiivsed tagajärjed.

Budapest teatas teisipäeval otsusest taganeda nn Dublin III reeglist, mille järgi peab migrandi varjupaigataotlust menetlema riik, kuhu isik esimesena saabus. See tähendab, et teistel riikidel on õigus saata asüülitaotlejaid tagasi riiki, kus nad ELi sisenesid.

«Me kõik soovime euroopalikku lahendust, kuid me peame kaitsma Ungari huve ja elanikkonda,» põhjendas Ungari valitsuse esindaja Zoltán Kovács.

Ungari naaberriik Austria on riik, mida Budapesti otsus otseselt puudutas. Enamik migrante saabub Austriasse just Ungarist aga ka Itaaliast. Sarnaselt Austriale kuuluvad mõlemad Schengeni viisaruumi. See tähendab, et ühte tsooni riiki saabunud migrandid võivad takistusteta teistesse riikidesse sõita.

Nii Ungari kui ka Itaalia on migrantide jaoks sihtriigiks ning mõlema riigi hinnangul peaksid teised ELi riigid neid rohkem aitama. Kui Itaaliasse saabuvad sisserändajad enamasti Põhja-Aafrikast, siis Ungarisse on sel aastal võimude andmetel saabunud ligi 60 000 migranti, enamik neist Serbia kaudu. Paljud neist soovivadki edasi suunduda Austriasse või Saksamaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles