Kesk-Euroopa riigid nõuavad põgenike vastuvõtmist vabatahtlikul alusel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merelt päästetud migrandid sõjaväe laeval.
Merelt päästetud migrandid sõjaväe laeval. Foto: SCANPIX

Neli Kesk-Euroopa riiki kutsus täna Euroopa Liitu üles kvootide kehtestamise asemel lubama liikmesmaadel endil otsustada, kui palju migrante nad vastu võtavad.

«Vabatahtlikkuse põhimõte on selge prioriteet,» on öeldud Visegrádi riikide - Tšehhi, Ungari, Poola ja Slovakkia - ühisavalduses.

Visegrádi nelik kutsus lahendama migratsioonikriisi süstemaatilisemalt ja geograafiliselt tasakaalustatumalt. Nende hinnangul peaksid kõik ELi riigid osa võtma kriitilise olukorra lahendamisest ühenduse piiridel, kuhu iga päev saabub sadu sisserändajaid Lähis-Idast ja Aafrikast.

Nad sarjasid ka käimasolevat debatti põgenikeküsimuses, öeldes, et ümberasustamismeetmeid tuleks rakendada vabatahtlikkuse alusel, austades üksikute liikmesriikide eripärasid ja võimeid.

«Me kinnitame, et igasugused kohustuslikud kvoodid on meile vastuvõetamatud,» seisab avalduses, milles väljendatakse ühtlasi solidaarsust nende ELi liikmetega, mida migratsioonisurve kõige enam puudutab.

Vahetult enne ELi neljapäevaks ja reedeks kavandatud migratsiooniteemalist tippkohtumist väljendasid Tšehhi, Poola ja Slovakkia igaüks valmisolekut põgenikke vastu võtta, kuid seda mitte kvootide alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles