Janukovõtš möönis BBC-le osalist vastutust Kiievi verevalamise eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Janukovõtš
Viktor Janukovõtš Foto: SCANPIX

Ukraina endine president Viktor Janukovõtš ütles BBC-le antud intervjuus, et on osaliselt vastutav tema kukutamisele eelnenud tapmiste eest 2014. aasta veebruaris.

«Ma ei eita oma vastustust,» ütles Janukovõtš usutluses BBC saatele Newsnight vastuseks küsimusele tulistamise kohta Kiievi Maidanil.

Tegemist on Janukovõtši esimese usutlusega Lääne meediale pärast seda, kui Ukraina ülemraada ta mullu veebruaris ametist tagandas ja ametist kõrvaldatud president Venemaale põgenes.

Janukovõtš ei andnud enda sõnul julgeolekujõududele kunagi käsku tuli avada, ent möönis, et ei teinud verevalamise ärahoidmiseks piisavalt.

«Ma ei andnud korraldusi [tulirelvade kasutamiseks], sest see ei olnud minu pädevuses...Ma olin vastu igasuguse jõu kasutamisele, veel enam tulirelvadele, vastustasin verevalamist,» lausus Ukraina endine riigipea BBC-le.

Tema sõnul täitsid julgeolekujõudude liikmed kehtivate seaduste alusel oma ametiülesandeid. «Neil oli õigus relvi kasutada,» lisas Janukovõtš.

Kiievi kesklinnas sai 2014. aasta veebruaris kokkupõrgetes surma üle 100 inimese.

Aasta pärast veresauna ütlesid mõned pealtnägijad BBC-le, et surmavaid laske tulistati neil päevil ka miilitsa pihta.

2014. aasta veebruari lõpus põgenes Janukovõtš Vene eriüksuslaste abil Venemaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles