Bostoni maratonipommitaja palus ohvritelt andestust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Džohhar Tsarnajev.
Džohhar Tsarnajev. Foto: Reuters/ScanPix

Tunamullu aprillis koos vanema venna Tamerlaniga Bostoni maratonil pommiplahvatuse korraldanud ja sellele järgnenud põgenemise jooksul kokku viis elu nõudnud ja ligi kolmsada haavanud Džohhar Tsarnajev palus kohtu ees tema tegude süül kannatada saanute käest andestust.

«Ma tahaksin vabandada ohvrite ja ellujäänute ees,» lausus Tsarnajev Bostoni kohtu ees enne seda, kui ta 24. juunil ametlikult surma mõisteti. «Tahan paluda andestust Allahilt ja tema loodu käest. Ma vabandan elude eest, mille olen võtnud; kannatuste pärast, mille olen teile põhjustanud, tehtud kahju eest – pöördumatu kahju eest,» lausus ohvrite ja nende lähedastega silmitsi seisnud mees.

Kannatanud suhtusid 21-aastase terroristi pöördumisse mitmeti. «Mitte kunagi ei ole mul enam tervet perekonda,» ütles Jennifer Rogers, kelle politseinikust venna Sean Collieri lasid vennad maha pärast plahvatust korrakaitsjate eest põgenedes. «Ta on argpüks ja valetaja. Ta on kaan, kes kuritarvitab Ameerika vabaduste privileege.»

Tema arvamust jagas plahvatuses haavata saanud jooksja Elizabeth Bourgault. «Mis iganes jumalasse kohtualune ka ei usuks – ta ei kiida neid tegusid heaks,» lausus ta. «Tema jumal määrab ta terveks igavikuks kannatama.»

Rünnakus oma 8-aastase poja Martini kaotanud Bill Richard ütles, et mida iganes nad ka ei ütleks, ei muudaks see ohvrite jaoks enam midagi. «Tsarnajev oleks võinud oma venna peatada, panna teda meelt muutma. Aga ta valis vihkamise, hävingu, surma.»

Tsarnajevilt küsiti, miks ei näidanud ta varasemate kohtuistungite ajal üles vähimaidki emotsioone. «Ma õppisin ohvreid rohkem tundma – nende nimesid, nägusid ja lugusid,» selgitas mees. Ta tsiteeris ka provhet Muhamedi: halastust ei leia need, kes seda ise üles ei näita.

Bostoni kohus mõistis Tsarnajevi surma, kuid ilmselt kulub otsuse täideviimiseni terve aastakümne jagu vaidlustusi ja kohtukuulamisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles