Islamiriik laieneb: tšetšeenid vandusid ISISele truudust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšetšeenia võitlejad.
Tšetšeenia võitlejad. Foto: SCANPIX

Tuhanded Tšetšeenia islamivõitlejad kuulutasid oma regiooni ametlikult välja kui terrorirühmitise Islamiriik (ISIS) emiraadi uusima provintsi.

Tšetšeenid saatsid Islamiriigi juhile Abu Bakr al-Baghdadile videoläkitise, milles vannuvad talle truudust. Tegu on esimese korraga, mil säärane nö vasallriik luuakse Venemaa territooriumil. Islamiriigi kõneisik Abu Muhammad al-Adnani määras Kaukaasia piirkonnale ka oma «kuberneri» ja kutsus võitlejaid tema võimu tunnistama ja kuuletuma talle «kõiges peale patu».

Arvatakse, et Tšetšeeniast ja teistest Venemaa Põhja-Kaukaasia vabariikidest on läinud Islamiriigi ridadesse Süüriasse ja Iraaki sõdima mitu tuhat inimest, kellest umbes 400 on viimase nelja aasta jooksul seal oma otsa leidnud. Piirkonda tundvad eksperdid kardavad, et nimeline ühinemine Islamiriigiga võib puhuda uuesti lõkkele viimastel aastatel vaibunud sõjategevuse Kaukaasias.

«Kaukaaslased tahavad näidata maailmale, et nad on osa väga võimsast rahvusvahelisest organisatsioonist ja see liit võib endast tulevikus märku anda – väga vabalt ka terrorirünnakute kujul,» ütles Moskva Carnegie keskuse Kaukaasia-ekspert Aleksei Malašenko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles