Vene kolumnist avaldas Putini ideid mõnitava arvamusartikli

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Vene opositsiooniline kolumnist Viktor Šenderovitš kirjutas eile internetiajakirjas «Ежедневный журнал» avaldatud arvamusartiklis «Наш Путь» («Meie tee»), et riigi presidendi Vladimir Putini arusaam selle kohta, miks haritud noored kodumaalt haihtuvad, on pehmelt öeldes kahtlane.

Esinedes Teaduse ja Hariduse Nõukogu istungil, kutsus president Putin üles pöörama tähelepanu välismaa "niinimetatud" fondide õõnestavale tegevusele, mis "sobravad" meie koolides talendikate noorte otsingul ja "imevad nagu tolmuimejaga välja" kõik väärtusliku. "Istutavad stipendiumide peale ja veavad välja"!

Tõesti - õudne. Mida on meil vastu panna? Siin on kaks võimalust. Esimene on hirmus vaevarikas: proovida teha nii, et talendikad noored tahaksid kodumaale jääda...

Peaaegu ebareaalne variant - ütlen teile. Sel juhul peab ju lõpetama "katusepakkumise", vähendama ülemuste jõhkrutsemist, investeerima ilge portsu raha - mitte kõrvalekantimisse, vaid teadusesse.

See tähendab ju, vähemalt, nende, kes oma raha sisse panevad - nagu see Zimin - riisumisest ja alandamisest loobumist! Ja nende, kes riisusid ja alandasid, kuradile saatmist - õpetuseks tulevastele tšinovnikutele!

Aga neid, kes riisuvad, on - nagu kiuste - leegion, ja kõik on omad, klassikuuluvuselt lähedased...

Üldiselt, nõustugem, ilmselgelt pole see meie valik ega meie perspektiiv! Meie oma on määratult lihtsam ja klapib Putini pealelennuga Teaduse ja Hariduse Nõukogus. Rahvakeeli on selle nimi "raudne eesriie".

Välismaa fondid tuleb välja peksta, KGB esimene osakond aktiveerida, kodumaised Landaud-Zeldovitšid juba koolist krabada riigi käpa alla ning kohe teaduslikku kinnimajja need tarkpead, nõnda, et neile ei tuleks pähegi...

Vaba maailm - ütlete? Globaliseerumine? Taškenti ei taha? Väga suurt ja aatomipommiga? Selles samas kinnimajas tehtud, muuseas.

Šenderovitši teksti tõlkis vene keelest Teet Korsten.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles