Hiina korjas müügilt 40 aastat vana liha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiina meedia vahendas, et selle aasta juunis on ametivõimud konfiskeerinud ligi poole miljardi euro väärtuses ebaseaduslikke lihatooteid – millest osa pärinevat 1970ndatest aastatest.

«Terve veoauto oli seda täis. Liiga haisev. Kui tegin ukse lahti, hakkasin peaaegu oksele,» rääkis tolliametnik Zhang Tao riiklikule uudisagentuurile Xinhua. Piirkonna ametivõimud konfiskeerisid juunis ligi 800 tonni külmutatud liha: nii veist, siga kui kana.

«Osa lihast oli vanem kui 40 aastat,» kinnitasid Vietnamiga piirneva Guangxi autonoomse piirkonna tollitöötajad – lisamata küll, kuidas täpselt liha pea pool sajandit säilitati.

Arvatakse, et laadung tuuakse salaja Hiinasse üle Vietnami piiri ja see ei läbi mingisugust ametlikku kontrolli ega karanatiini. Edasi toimetavad kurjategijad kauba üle riigi laiali – kokkuhoiu jaoks ei kasutata tihti ka külmikuid ning kahtlast päritolu lihakäntsakad jõuavad enne tarbijani jõudmist veel mitu korda üles sulada, misjärel nad uuesti külmutatakse.

Lõuna-Hiina Hunani provintsi pealinna Changsha tolliametnike sõnul võib seda tüüpi liha moodustada linna suurimal hulgimüügiturul pakutavast ligi kolmandiku.

Toidu kvaliteet on Hiinas tundlik teema. Aastal 2008 haigestusid mürgise piimapulbri tagajärjel mitusada tuhat imikut, kellest kuus suri. Väetiste liigkasutamise süül on tulnud ette näiteks käes plahvatavaid arbuuse. Samuti on leitud pelmeenide seest pestitsiide.

Sotisaalmeedia võttis uudised vastu irooniaga. «Pudel 1982 aasta Lafite`i, pluss tükike 1970ndate praadi ja paar 80ndate kanatiibasid. Head isu!» kirjutas anonüümne kasutaja Hiina blogikeskkonnas Sina Weibo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles