BBC: NATOl on oma Vene linn – Narva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kaitseväe paraad Narvas tänavu 24. veebruaril.
Eesti kaitseväe paraad Narvas tänavu 24. veebruaril. Foto: Liis Treimann

Suurbritannia rahvusringhääling BBC avaldas loo Narvast ja nimetab seda kui vene linna NATO territooriumil. Ameerika vägede ja varustuse piirkonda saabumise valguses on Eestis üks kogukond, millel võivad olla toimuva suhtes kahetised tunded – nimelt Narva.

«NATOsse kuulub üks vene linn. Selle nimi on Narva,» algab kirjatükk. BBC kirjeldab linna kui kauaaegset keskust Ida ja Lääne vahelise konflikti piiril. «Narva ja tema linnus asuvad Eestis, ning koos temaga ka Euroopa Liidus ja NATOs. Kuid Narva inimesed on pea tervenisti – ning tihti resoluutselt – venemaalased.»

Artikli autor Neal Razzell kirjeldab Narvas valitsevat atmosfääri: Vene televisioon mängib pealtnäha igas kodus, fuajees ja restoranis. Nõukogude tankimonument, mille jalamile kogunevad rahvamassid 9. mail lilli panema – tähistamaks võitu Natsi-Saksamaa üle. «Möödunud kuul võis selle puhul peetud kontserdil näha palju lippe. Vene omasid, valge-puna-siniste triipudega. Nõukogude omasid, kuldse vasara, sirbi ja tähega punase plagu peal. Aga mitte ühtegi sinimustvalget Eesti lippu,» kirjutab reporter. Ta märkas isegi ühte nö Donetski Rahvavabariigi lippu (Donetsk on Narva sõpruslinn). Seda kandnud mees selgitas, et Donetsk vajab praegu toetust – «neid pommitatakse parasjagu.»

Razzell küsis mehelt, kas midagi Donektskiga sarnast võiks juhtuda ka Narvas. «See on väga võimalik,» lausus too. «Eesti on kusagil seal,» viipas mees lääne poole. «Me oleme omapead. Valitsusele tuleme meelde ainult enne valimispäeva.»

Ajakirjanik küsis kommentaari ka valitsuse kommunikatsioonibüroo psühholoogilise kaitse nõunikult Ilmar Raagilt. Eestlane tõdes, et Vene televisioon on vaenulik ja mõtleb Eestis toimuva kohta lugusid välja. Samas ei usu ta, et Narvas oleks juba tekkinud lahkulöömist nõudev nö viies kolonn – kuigi märgid ei tekida kindlust. BBC vahendab Raagi eksperimenti: mees käis mööda Narvat ringi ja küsis noortelt, kes on nende juht. «Vladimir Putin,» kõlas vastuseks.

«Kui Putin ütleks linnaelanikele – te peate tegema midagi vaenulikku – siis ei tea keegi, mis juhtuks,» lausus Raag.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles