USA ülemkohus jättis tervishoiureformi jõusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA ülemkohtu hoone Washingtonis.
USA ülemkohtu hoone Washingtonis. Foto: AFP / Scanpix

USA ülemkohus otsustas neljapäeval jätta jõusse olulise osa president Barack Obama tervishoiureformist.

Ülemkohtu kohtunikud otsustasid häältega 6-3 lubada föderaalvalitsusel rahastada maksusoodustustega tarbijate ravikindlustust kõikjal Ühendriikides.

Obamacare'ina tuntuks saanud Affordable Care Act jõustus 2014. aasta 1. jaanuaril.

Obama nimetas kohtuotsust kõigi töökate ameeriklaste võiduks.

«See on kõigi töökate ameeriklaste võit, kelle elud muutuvad selle seaduse tõttu muutuvates majandusoludes turvalisemaks,» lausus president Valges Majas tehtud pöördumises.

Reformi vastaste hinnangul ei luba põhiseadus föderaalvalitsusel sel viisil kindlustust rahastada osariikides, mis on keeldunud kindlustusbörsi loomisest.

Tervishoiureformi jõusse jätmise poolt hääletas ka kaks konservatiiviks peetavat kohtunikku.

Ülemkohtu esimees John Roberts ütles otsust ette lugedes, et kohtu hinnangul on reformi aluseks olevas seaduses selgelt kirjas, et seaduse eesmärk on lubada föderaalvalitsuse rahalist toetust ravikindlustusele kõikides riikides.

Suutmatus seadust sedasi tõlgendada toonuks osariikides, kus kindlustusbörse haldab keskvalitsus, kaasa kindlustusturgu destabiliseeriva surmaspiraali, sõnas ta.

«Seetõttu on iseenesest selge, et kongress nägi ette nende sätete rakendamist kõigis osariikides...maksusoodustused on kättesaadavad isikutele osariikides, millel on föderaalne kindlustusbörs,» lausus Roberts.

Sellistel börsidel on endale erinevate pakkumiste seast tervisekindlustuse valinud üle seitsme miljoni ameeriklase.

Ühendriikide kongressis enamuses olevad vabariiklased on üritanud tervishoiureformiga võidelda nii õiguslike abinõude kui ka seadusandlike meetmetega.

Kongressi demokraadid ülistasid kohtuotsust. «See on terve mõistuse ja kõigi Ameerika perekondade võit,» lausus esindajatekoja demokraatide liider Nancy Pelosi. «Vabariiklastel oleks aeg lõpetada rünnak ameeriklaste vastsele tervishoiualasele turvatundele, mida seadus miljonitele ameeriklastele pakub.»

«Vabariiklased jätkavad võitlust selle rõhuva seaduse tühistamiseks. Tänane otsus ei muuda fakti, et Obamacare on olnud katastroof miljonitele töökatele ameeriklastele, kelle ravikulud on hüppeliselt suurenenud või kes on oma ravikindlustustest sootuks ilma jäänud,» ütles vabariiklasest senaator John Conwyn.

Nende 150 miljoni ameeriklase jaoks, kelle on kindlustanud tööandjad, ei muutunud Obamacare'i jõustumisega suurt midagi. Ülejäänute jaoks aga küll, sest seni said sotsiaalkindlustusest abi vaid kõige vaesemad ja üle 65 aasta vanad kodanikud.

Seni on Ühendriikides olnud ravikindlustuseta umbes 50 miljonit inimest ja USA on olnud ainus arenenud lääne tööstusriik, kus kõik kodanikud ei ole ravikindlustusega kaetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles