Cameron: Briti ELi liikmesustingimuste reformi protsess on käivitunud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister David Cameron.
Briti peaminister David Cameron. Foto: SCANPIX

Briti peaminister David Cameron tõstatas eile Euroopa Ülemkogul Briti liikmesustingimuste reformi teema, ELi hinnangul kaalutakse vaid muudatusi, mis on Euroopa jaoks ohutud.

Cameron ütles eile Euroopa Liidu tippkohtumisele saabudes, et tegemist on olulise verstapostiga Suurbritannia püüetes saavutada EL-ilt enne 2017. aastal korraldatavat referendumit paremad liikmestingimused.

ELi liidrite tähelepanu on tippkohtumisel peamiselt Kreeka võlakriisil ja migratsiooniteemal, mistõttu arutati Cameroni ettepanekuid põgusalt vaid õhtusöögil.

«On olnud pikk öö ning me arutasime mõnesid väga olulisi teemasid, ent kõige enam on mul hea meel selle üle, et töö Briti reformi- ja läbirääkimisprotsessi ning referendumi kallal käib täie hooga,» sõnas Cameron hiljem. «Mulle öeldakse tihtipeale, et neid asju ei ole võimalik saavutada, see ei õnnestu sul kunagi. Me tõestasime taas, et me teeme selle ära. Me oleme alustanud protsessi ning see liigub.» 

Briti valitsusjuhi reformiettepanekute seas on konkurentsivõime tõstmine; õigluse tagamine eurotsooni-väliste ELi riikide suhtes; suveräänsuse kaitsmine, sealhulgas erandi saamine ELi pühendumusest liikuda üha tihedama liidu poole ning sotsiaaltoetuste piiramine ELi migrantidele.

Briti liikmesustingimuste muutmise üle seisavad ees üksikasjalikud tehnilised arutelud.

Arvatakse, et teema võib leida reedeses lõppkommünikees mainimist.

Euroopa Liidu president Donald Tusk hoiatas, et Brüssel kavatseb kaalumisele võtta vaid muudatused, mis on Euroopa jaoks ohutud.

«Briti peaminister avalikustas rahvahääletuse plaanid liikmesuse üle. Nüüd algavad kõnelused Ühendkuningriigi liikmesustingimuste muutmise üle. See oli esimene samm pikas protsessis,» lausus Poola valitsusjuht.

Tuski sõnul on selge, et EL-i alusväärtused ei ole müügiks ning ei kuulu läbirääkimisele. «Me peame võtma Suurbritannia muresid arvesse, ent ainult viisil, mis on ohutu tervele Euroopale. Me tuleme selle küsimuse juurde detsembris tagasi,» lausus Euroopa Ülemkogu eesistuja.

Euroopa Parlamendi president Martin Schulz ütles, et ELi lepingute muutmine on väga keeruline ning London ei tohiks vaid sellele keskenduda.

Briti ametnikud möönsid eile, et ELi lepingute muutmine ei pruugi õnnestuda referendumi ajaks, ent Cameron kavatseb kindlustada õiguslikult siduvad lubadused ELi seaduste muutmiseks.

Cameron pooldab EL-i jäämist juhul, kui tal õnnestub Briti liikmesustingimusi muuta.

Briti peaministri pressiesindaja sõnul on oluline sisu ja asjaolu, et tehniline töö algaks enne suve.

Euroopa Liidu kõrge ametnik Jonathan Faull on määratud juhtima Brüsselis Briti referendumi töörühma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles