Prantsuse president teatas terrorirünnakust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse politsei täna tehase ees, kus toimus arvatav islamistirünnak.
Prantsuse politsei täna tehase ees, kus toimus arvatav islamistirünnak. Foto: SCANPIX

Täna hommikul tungis Ida-Prantsusmaal asuvasse gaasitöötlemistehasesse islamiusu lippu kandnud isik, kes tappis ühe ja vigastas vähemalt kahte inimest. President François Hollande nimetas toimunut terrorirünnakuks.

Politsei on arvatava ründaja, kes Prantsuse meedia andmetel on 1980. aastal sündinud Yassim Sahli, vahi alla võtnud. Asjaga kursis olevate allikate sõnul puudus kahtlusalusel küll kriminaaltoimik, kuid ta oli luureteenistusele varasemast tuttav, kuna teda kahtlustati seotuses islamiäärmuslastega.

Prantsuse siseministri Bernard Cazeneuve'i sõnul seostati kahtlusalust üheksa aasta eest salafistliku liikumisega. «Teda uuriti 2006. aastal radikaliseerumise kahtluse alusel, aga 2008. aastal juurdlust ei pikendatud. Kohtulikult karistatud ta ei ole,» ütles Cazeneuve. «Sel isikul on sidemed salafistliku liikumisega, aga ei olnud tuvastatud tema osalust terroristliku iseloomuga tegevuses.»

Cazeneuve sõnul on juhtunuga seoses kinni peetud mitu inimest, kuid ta ei täpsustanud nende arvu. Väidetavalt on kinni peetud ka rünnaku korraldamises kahtlustatava isiku naine.

Ka Brüsselis viibiv Prantsusmaa president Hollande vihjas avalikus pöördumises võimalikule kaasosalisele. «Rünnakupaigale sõideti sõidukiga, mida juhtis üks inimene, ehk viibis seal ka teine,» sõnas Hollande. «Otseselt ründamises kahtlustatav inimene on vahistatud ja tema isik on kindlaks tehtud,» lisa ta.

Esialgsetel andmetel sõitis ründaja läbi Saint-Quentin-Fallavier' Air Products'i töötlemistehase väravate, misjärel toimus mitu väiksemat plahvatust. «Peata surnukeha leiti vabriku lähedalt, kuid me ei tea veel, kas see toimetati sündmuskohale või mitte,» ütles allikas. Võimud pole avalikustanud ohvri nime, kuid kohaliku meedia teatel on tegu Rhône´ist pärit ettevõtjaga.

Prantsuse võimud leidsid ohvri pea tehase väravate külge kinnitatuna ning see oli kaetud araabiakeelsete kirjadega. Võimud pole avalikustanud sõnumi sisu. Kohaliku päevalehe Le Dauphiné Libéré teatel kuulus ründaja oma sõnul sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) koosseisu, kuid Prantsuse siseministeeriumi ütles, et praegusel hetkel seda infot kinnitada ei saa.

Peaminister Manuel Valls käsul tõsteti kõigi piirkonnas asuvate olulisemate asutuste ja rajatiste turvalisustaset. 

Kohalikud elanikud on toimunust vapustatud. «Tegemist on väikse linnaga suures industriaaltsoonis. Siin pole kunagi mingeid probleeme olnud. Me oleme kõik väga üllatunud. Täna hommikul oleme tõesti väga šokeeritud,» rääkis Saint-Quentin-Fallavier's ühe rünnakukohale lähedalasuva ettevõtte töötaja uudistekanalile BMFTV.

Fotod: Scanpix
Fotod: Scanpix Foto: PHILIPPE DESMAZES/AFP
Foto: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK/AFP
Foto: LAURENT CIPRIANI/AP
Foto: LAURENT CIPRIANI/AP
Foto: LAURENT CIPRIANI/AP
Foto: PHILIPPE DESMAZES/AFP
Foto: PHILIPPE DESMAZES/AFP
Foto: PHILIPPE DESMAZES/AFP
Foto: PHILIPPE DESMAZES/AFP
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles