Hollandi kuninganna langetas valiku

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristlike demokraatide (CDA) liider Maxime Verhagen (vasakul), liberaalist peaminister Mark Rutte (keskel) ja parempopulistliku PVV juht Geert Wilders.
Kristlike demokraatide (CDA) liider Maxime Verhagen (vasakul), liberaalist peaminister Mark Rutte (keskel) ja parempopulistliku PVV juht Geert Wilders. Foto: SCANPIX

Hollandi kuninganna Beatrix tegi ettepaneku moodustada valitsus liberaalide liidrile Mark Ruttele.

Möödunud nädalal jõudsid paremliberaalne Vabaduse ja Demokraatia Rahvapartei (VVD) ja kristlikud demokraadid (CDA) kokkuleppele vähemusvalitsuse moodustamises, mida hakkab parlamendis toetama ka skandaalse Geert Wildersi juhitav parempopulistlik Vabaduspartei (PVV), vahendas BBC.

Valimiste eel lubasid liberaalid kärpida riigieelarvet järgneva nelja aasta jooksul 45 miljardi euro (704 miljardit krooni) võrra, tõsta pensioniiga 67 eluaastani ja vähendada riigitöötajate palka.

Esimene vähemusvalitsus pärast 1939. aastat on lubanud keelustada ka mosleminaiste peakatte burka, mida nõuab nädala alguses süüdistatuna rassismis kohtu ette astunud Wildersi islamivaenulik erakond. Samuti kavandab valitsuskabinet immigratsiooni piiramist.

Vaatamata valimiseelsetele lubadustele loodab valitsus kärpida riigieelarvet 2015. aastaks 18 miljardi euro (üle 281 miljardi krooni) võrra, et riigi eelarvepuudujääk vastaks Euroopa Liidu nõudmistele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles