Taani ametisseastuv valitsus tahab vähendada rikaste maksukoormat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani lipp
Taani lipp Foto: SCANPIX

Taani ametisseastuv paremtsentristlik valitsus sattus laupäeval tähelepanu keskmesse seoses plaaniga vähendada kõige rohkem teenivate inimeste maksukoormat.

Taani meedia teatel põhjustas just see plaan koalitsioonikõneluste läbikukkumise.

Venstre partei liider Lars Løkke Rasmussen teatas reedel otsusest moodustada vähemusvalitsus, kuna koalitsioonikõnelused immigratsioonivastase Taani Rahvaparteiga (DPP) katkesid.

18. juuni üldvalimistel teise tulemuse saanud Taani Rahvapartei ütles, et ei saa nõustuda Venstre plaaniga, kuna erakond oli valimiskampaanias lubanud teha tööd pensionide tõstmiseks ja tervishoiu edendamiseks.

«Me ei ole huvitatud tulumaksu kõrgeima astme alandamisest ning meil ei ole sellega mingit pistmist,» ütles partei asepresident Søren Espersen ajalehe Politiken veebiväljaandes.

«Me ei ole rahul sellega, mis on valitsuse manifestis ning seetõttu on Lars Løkke Rasmussen seilamas väga rahututel vetel,» ütles Espersen.

Ametistlahkuv sotsiaaldemokraadist rahandusminister Bjarne Corydon ütles, et ametisseastuv valitsus näitab murettekitavaid märke.

Rasmussen soovib vähendada kõige suurema sissetulekuga inimeste maksukoormat seniselt 15-lt protsendilt 10-le.

Rasmussen kohtub pühapäeval kuninganna Margrethe II-ga ning saab ametlikult peaministriks, vahetades välja Helle Thorning-Schmidti.

Kuigi vähemusvalitsused on Taanis tavalised, on Venstre valitsus erakordselt nõrk. Tal on 179-kohalises parlamendis vaid 34 seadusandjat.

Samalaadses olukorras 1973. aastal, kui Venstre valitsusel oli parlamendis vaid 22 kohta, suudeti võimul püsida vaid 14 kuud. Seejärel vabastati koht vasakvalitsusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles