Nobeli komitee: rahupreemia saab vastuoluline isiksus

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helmut Kohl.
Helmut Kohl. Foto: SCANPIX

Norra Nobeli komitee esimehe Thorbjørn Jaglandi kinnitusel on tänavune rahupreemia laureaat väga vastuoluline valik.

«Te mõistate, kui te kuulete nime,» ütles Jagland usutluses Norra eratelekanalile TV2. Kui komitee esimehelt küsiti, kas ka tänavu peab viieliikmeline komitee kaitsma oma valikut nii kindlameelselt kui möödunud aastal, mil üllatuslikult valiti maineka preemia laureaadiks Ühendriikide president Barack Obama, vastas Jagland: «Jah muidugi.».

Tänavuse Nobeli preemia laureaat tehakse teatavaks vähem kui kahe tunni pärast. Neljapäeval ütles Jagland Norra riigitelevisioonile NRK, et tema jaoks oli selle aasta Nobeli preemia laureaat selge juba väga varajases valikustaadiumis.

Favoriitideks peetakse vangistatud Hiina juhtivat teisitimõtlejat Liu Xiaobot, kellele Pekingi kohus määras mullu riigivõimu õõnestamisele õhutamise eest 11-aastase vanglakaristuse.

Ülemöödunud aastal kirjutas Liu ühena esimestest alla poliitilistele reformidele kutsuvale manifestile Harta 08, mis oli koostatud Tšeshhi ekspresidendi Vaclav Haveli legendaarse Harta 77 eeskujul.

Kunagine ülikooli kirjandusprofessor Liu on istunud vangis seoses osalemisega 1989. aasta Taevase Rahu väljaku meeleavaldustel.

Teiste võimalike laureaatidena on välja pakutud Afganistani arsti ja naiste õiguste eest võitlejat Sima Samari ning Hiina islamiusulise rahvusvähemuse uiguuride liidrit eksiilis elavat Rebiya Kadeeri.

Liu või Kadeeri valimine ärritaks kindlasti Hiina valitsust, mis on varem korduvalt hoiatanud Norra Nobeli komiteed, et viimane ei valiks rahupreemia laureaadiks demokraatia eest seisvaid aktiviste.

Ka on räägitud Myanmari välismaal tegutsevast uudisteagentuurist Democratic Voice of Burma ning Saksamaa pikaaegsest liidukantslerist Helmut Kohlist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles