Iraani tuumakõnelused venivad üle tähtaja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paremal keskel Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif, kes täna põgusalt Viinist Teherani naasis. Vasakul John Kerry.
Paremal keskel Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif, kes täna põgusalt Viinist Teherani naasis. Vasakul John Kerry. Foto: CARLOS BARRIA/AFP

Iraani ja kuue suurriigi läbirääkimised ajaloolise tuumaleppe lõpuleviimiseks kestavad üle 30. juuniks kavandatud lõpptähtaja, ütles pühapäeval Viinis Iraani delegatsiooni kõneisik.

«Kuna palju tööd on veel ees, jäävad delegatsioonid kauemaks, et kõnelusi jätkata ja saavutada hea kõikehõlmav lepe,» lausus ta.

«Samas pole olnud mingit soovi ega diskussiooni (kõneluste) pikaajaliseks laiendamiseks,» lisas kõneisik.

Ametiisikud on varem rääkinud tähtaja võimalikust edasilükkamisest mõne päeva võrra, kuid seni polnud keegi seda kinnitanud.

Formaadis Iraan ja P5+1 (USA, Hiina, Venemaa, Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa) peetavate läbirääkimiste eesmärk on lõpule viia aprillis saavutatud raamlepe.

Leppe kohaselt kärbib Iraani järsult oma tuumaprogrammi ulatust ja võimaldab ÜRO rangemat kontrolli selle üle, et muuta sisuliselt võimatuks igasugused sammud tuumarelva loomise suunas.

Vastutasuks tühistatakse valulised sanktsioonid Teheranile, mis on eitanud igasugust kavatsust tuumarelva luua.

Keerulised lahendamata küsimused puudutavad sanktsioonide tühistamise ajastust ja tempot ning ÜRO juurdepääsu Iraani sõjaväebaasidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles