Boliivia minister: paavst soovib maitsta kokalehti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Franciscus
Paavst Franciscus Foto: SCANPIX

Paavst Franciscus külastab järgmisel kuul Lõuna-Ameerika riiki Boliiviat ning ta esitas Boliivia võimudele palve, et ta saaks seal maitsta kokapõõsa lehti.

Püha isa soovi tegi eile teatavaks Boliivia kultuuriminister Marko Machicao, edastab ndtv.com.

«Pakume paavstile, kas kokalehtedest teed või midagi muud, mis aitab kõrguses olemist leevendada. Kui ta soovib saada kokalehti närimiseks, siis saab ta ka neid,» teatas minister raadiointervjuus.

Boliivia asub enamjaolt 3650 meetri kõrgusel üle merepinna ning boliivlased närivad kokapõõsa lehti, kuna see aitab ennetada kõrgusest ja hapniku vähesusest tingitud terviseprobleeme.

Kuigi kokataimest valmistatakse uimastit kokaiini, kasutavad Andide mäestikupiirkonnas elavad inimesed seda taime laialdaselt ning see on ametlikult lubatud. Pressifotodel on olnud näha, et seda taime kasutab ka Boliivia president Evo Moralez.

Lõuna-Ameerika põliselanikud peavad kokataime pühaks.

Vatikani esindaja ei kommenteerinud, miks paavst sellise palve esitas.

Argentina päritolu Franciscus viibib Ecuadoris, Boliivias ja Paraguays 6. – 12. juulini.

Wikipedia: Kokapõõsas ehk koka (Erythroxylum coca) on punapuuliste sugukonda kuuluv taimeliik, mis pärineb Lõuna-Ameerika loodeosast. Kokapõõsas on tänapäeval tuntud oma alkaloidi kokaiini poolest, mida eraldatakse taime lehtedest.

Kokapõõsas kasvab 2-3 meetri kõrguseks. Oksad on sirged ning lehed on õhukesed, rohekad ja ovaalsed. Väikestest õitest tekivad punased marjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles