Rahandusminister: Poola pole valmis euro kasutuselevõtuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: Toomas Huik / Postimees

Poola ühineb euroalaga siis kui selleks on õige aeg, ütles Poola rahandusminister Mateusz Szczurek.

«Poola võtab euro kasutusele, kui riik on selleks valmis ja kui eurotsoon muutub [riigi] stabiilset arengut silmas pidades atraktiivseks kohaks,» ütles Szczurek uudisteagentuurile PAP.

«Ükski tähtaeg meid ei kummita,» ütles Szczurek, kes nimetas sobimatuteks ja mõistetamatuteks Poolale seatud tähtaega euroalaga liitumiseks. Ministri sõnul peab Poola olema kindel, millise geopoliitilise ja majandusliku mehhanismiga nad liituvad.

«Osa eurotsooni võtmise kriteeriumeist on väärt saavutus hoolimata sellest, millal me eurotsooniga liitume,» lisas minister, kelle sõnul täidab Poola juba praegu suuremat osa euroalaga ühinemiseks vajalikke nõudeid.

Szczurek juhtis tähelepanu sellele, et euroala on pidevas muutumuses. «2004. aastaga võrreldes on see praegu täiesti erinev,» märkis minister, kes viitas ka Kreeka kriisile. «Eurotsoon ei suuda täielikult hakkama saada makromajanduslike tasakaalutusega,» lisas minister, kelle sõnul on osade euroala riikide konkurentsivõime vähenenud.

Poola valitsus pani 2008. aastal paika, et eurole minnakse üle aastal 2012. Ülemaailmse finantskriisi tõttu sellest eesmärgist loobuti. Konkreetset aastat, mil Poola võiks euroalaga liituda, pole paika pandud. Küll aga võttis riik liitumisel Euroopa Liiduga endale säärase kohustuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles