USA mõttekoda: Kremlis käib äge võimuvõitlus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ramzan Kadõrov
Ramzan Kadõrov Foto: SCANPIX

Vastasseis Kremlis on ilmne, kuid see tekitab mitmeid küsimusi, märgib Vene presidendi Vladimir Putini kevadise eemaloleku põhjusi analüüsinud Ühendriikide mõttekoda Stratfor.

Väljaanne esitas Putini eemalolekut analüüsides kaks küsimust. «Esiteks, kas FSB tõlgendas Putini tugevat suhet lojalistega nagu Kadõrov ja Surkov FSB vastu suunatuna? Kui nii, siis oleks tegu võimuvõitlusega FSB ja Putini vahel. Teiseks, kas võitlus on kardinate taga lahendatud FSB kasuks ning kas julgeolekuteenistus käitub nüüd Putini presidentuuri varjus niiditõmbajana.»

Venemaa president Vladimir Putin (paremal) ja tema abi Vladislav Surkov. Foto: AP/SCANPIX
Venemaa president Vladimir Putin (paremal) ja tema abi Vladislav Surkov. Foto: AP/SCANPIX Foto: RIA Novosti/REUTERS
Oleg Sõromolotov. Foto:
Oleg Sõromolotov. Foto: Foto: Youtube

Stratfor märgib, et alates Putini avalikkusest kadumisest on FSB veelgi suurendanud oma mõju. FSB vastuluure juht Oleg Sõromolotov nimetati asevälisministriks, riigiduumast FSB polkovnik Igor Barinov aga vastloodud Rahvuslike Asjade föderaalameti juhiks.

Igor Barinov. Foto: Youtube
Igor Barinov. Foto: Youtube Foto: Kuvatõmmis

Strafori hinnangul suurenes sel moel FSB mõju Tšetšeenia ja selle liidri Ramzan Kadõrovi üle.

Ka juhtis Stratfor tähelepanu nii Vene meedias levinud teadetele vaenust Vene julgeolekunõukogu sekretäri Nikolai Patruševi ja Venemaa presidendi abi Vladislav Surkovi vahel. «On võimalik, et see lahing võib viia Surkovi-vastase rünnakuni,» märkis mõttekoda, pidades võimalikus, et FSB kasutab Surkovi vastu mõnda kohtuprotsessi.

Vene julgeolekunõukogu sekretär Nikolai Patrušev (vasakul) ja Venemaa president Vladimir Putin. Foto: AP
Vene julgeolekunõukogu sekretär Nikolai Patrušev (vasakul) ja Venemaa president Vladimir Putin. Foto: AP Foto: SCANPIX

«Teated Ukrainast, et seal võitlevad Venemaa-meelsed Tšetšeeni üksused lahkuvad, on tähtsaim indikaator, et FSB on käimasolevas võitluses suurendanud oma võimu,» märgitakse raportis, mis järeldab, et see tähendab Patruševi ja Kadõrovi lähedase liitlase Surkovi vahelises võitluses Patruševi ehk FSB leeri pealejäämist Ukraina küsimuses.

Stratfori hinnangul selgitab FSB mõju kasv ka Kadõrovi hiljutist imelikku käitumist. Väljaanne tõi näiteks Kadõrovi aprillis Tšetšeenia jõuametite juhtidele antud korralduse avada hoiatamata tuli kõigi mujalt Venemaalt pärit jõuametnike pihta, kui nad viivad Tšetšeenias läbi oma operatsioone, teavitamata sellest Tšetšeenia võime. Samal päeval eitas Kadõrov aga meediale vastasseisu FSBga. Nädal hiljem teatas Kadõrov, et ta on valmis presidendiametist tagasi astuma.

Väljaanne märgib lõpetuseks, et Kremlis toimuvat võimuvõitlusest on siiski raske täielikult aru saada ning võimuvõitluse mõju võib selguda alles aastate pärast.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles