Põhja-Soomest leiti Nõukogude sõdurite säilmeid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti vabatahtlikud Jätkusõjas.
Eesti vabatahtlikud Jätkusõjas. Foto: Wikipedia

Põhja-Karjalast Ilomantsist leiti mitme Nõukogude sõduri maised jäänused. Arvatakse, et nad langesid 1944. aastal võitluses soomlastega.

Sõdurite säilmed leiti 1944. aasta lahingupaigal korraldatud otsingute käigus. Viis päeva kestnud otsingud viidi läbi Ilomantsi sõjaajaloouurijate, Venemaa Petrozavodski riikliku ülikooli, Ida-Soome politseijaoskonna ja Põhja-Karjala piirivalveringkonna koostöös.

Ilomantsi oli lahingupaigaks nii aastatel 1939-1940 Talvesõjas kui ka 1944. aasta 31. juulil Jätkusõjas.

«Seal on tegelikult suur hulk hauapaiku. Siin mullas on nii Talvesõja kui Jätkusõja ohvreid,» rääkis Soome Sõjaajaloo Liidu Ilomantsi haru esindaja Otso Nygren.

Veteranide andmeil langes 1944. aasta juuli viimasel päeval Polvikoskis võideldes kümneid punaarmeelasi.

See on esimene kord, kui rahuajal otsitakse Soomest seal Teise maailmasõja ajal langenud Nõukogude sõdureid. Samas kohas elu jätnud soomlaste matmispaigad on tuvastatud juba varem.

«Me oleme haudade kohta infot kogunud erinevatest allikatest, sõjaajakirjadest ja ise veterane intervjueerides, ning nii matmispaigad üles leidnud,» rääkis Nygren.

Nüüd leiti suur hulk inimluid, kuid pole veel võimalik öelda, mitme sõduri maised jäänused need on. «Tõenäoliselt leiame me veel langenud sõdureid,» ennustas Nygren.

Luid on sellest kandist välja tulnud ka varem, näiteks metsatööde käigus. Siiani pole aga ühtki konkreetset kohta, kuhu leitud sõdurid ümber maetakse. Nygreni sõnul plaanitakse nüüd valida üks matuseplats ja rajada sinna ka väike memoriaal.

«Igal juhul ei viida neid säilmeid üle Venemaale. Nad jäävad alatiseks siia,» rääkis Nygren.

Seekordse projektiga kaeti vaid väike osa kunagisest lahinguväljast. Tuleval aastal kavatsetakse nende otsingutega edasi minna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles