Leedu seim salastas 75 aastaks info KGB kaastöötajatest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KGB töötaja varustuse näidised Oberhauseni muuseumis Saksamaal.
KGB töötaja varustuse näidised Oberhauseni muuseumis Saksamaal. Foto: AFP/SCANPIX

Leedu seim kiitis täna heaks otsuse salastada Nõukogude KGB endisi kaastöötajaid puudutav informatsioon 75 aastaks.

Seimi 141 liikmest toetas otsust 80, vastu oli 12 ja erapooletuks jäi 17 saadikut.

Seaduseelnõu esitas valitsus, mille esialgne ettepanek nägi ette Nõukogude Liidu riikliku julgeoleku komitee kaastöötajaid puudutava info salastamist määramata ajaks. Seimi julgeoleku- ja kaitsekomitee otsustas kehtestada keelu 75 aastaks.

Kehtiva seaduse kohaselt on informatsioon KGB-ga koostöö üles tunnistanud isikute puhul salastatud, ent salastatuse märge aegub hiljem sel aastal.

Leedu võimuliidu poliitikanõukogu kaalus info avaldamist isikute kohta, kes on tunnistanud üles kollaboratsiooni Nõukogude julgeolekuteenistusega.

Koalitsioon jõudis väidetavalt kokkuleppele nimekirja avaldamises, ent otsustas hiljem selle vastu pärast seda, kui selgus, et koostöö KGB-ga üles tunnistanud isikutele on garanteeritud salastatus.

Leedus on koostööd Nõukogude eriteenistustega vabatahtlikult tunnistanud 1589 inimest.

KGB dokumendid viitavad sellele, et okupatsiooniaastatel 1940-1991 tegi Leedus KGB-ga salaja koostööd ligi 118 000 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles