Allikas: Vene prokuratuur uurib Baltimaade tunnustamise seaduslikkust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Venemaa peaprokuratuur on asunud uurima, kas Balti riikide iseseisvuse tunnustamine Nõukogude Liidu riiginõukogu poolt 1991. aastal oli seaduslik, ütles täna Interfaxile informeeritud allikas.

«Õiguslikult on otsus Balti riikide iseseisvuse tunnustamisest kahjulik seetõttu, et selle langetas põhiseadusvastane organ,» kommenteeris allikas seadusandjate vastavat järelepärimist prokuratuurile.

Tema hinnangul saab vastus sellele pöördumisele olema analoogiline hiljutisele päringule Krimmi osas. Allikas meenutas, et Vene Föderatsiooni peaprokuratuur juba tunnistas ebaseaduslikuks otsuse Krimmi üleandmisest Ukraina koosseisu. Samas ei too prokuratuuri otsus tema hinnangul kaasa õiguslikke tagajärgi.

«Vene Föderatsiooni peaprokuratuur üksnes konstateeris fakti, aga nimelt, et Krimmi loovutamine Nikita Hruštšovi ajal toimus mitte põhiseaduse alusel, sest otsuse langetasid tollal selleks mittevolitatud organid,» selgitas ta.

Allika sõnul ei ole praegustes tingimustes ja reaalsuses sellist võimuorganit, mis selle otsuse ära muuta saaks: «Kuigi sellist vajadust enam ka ei ole. Krimm on uuesti Venemaa koosseisus ja küsimus on läinud poliitilisele tasandile.»

Samas oli ta seisukohal, et peaprokuratuuri vastus päringutele peab olema kaalutletum. «Tunnistades seadusvastaseks ühed või teised saatuslikud otsused võib minna liiga kaugele –  kuni Nõukogude Liidu ja teiste riikide loomise legitiimsuse probleemini välja,» lausus allikas.

Seetõttu tuleb tema hinnangul seadusandjate vastavatele päringutele vastates arvestada mitte üksnes õiguslikku, vaid ka poliitilist aspekti.

Riigiduuma liikmed võimuerakonnast Ühtne Venemaa Jevgeni Fjodorov ja Anton Romanov saatsid kahe nädala eest kirja Venemaa peaprokurör Juri Tšaikale, paludes hinnata, kas Nõukogude Liidu riiginõukogu loomine oli seaduslik.

Seadusandjate sõnul oli see põhiseadusevastane võimuorgan, mis võttis vastu riigi suveräänsust, julgeolekut ja kaitsevõimet kahjustavaid otsuseid, tunnustades muu hulgas Balti riikide iseseisvust.

«On mõistetamatu, miks Venemaa peaprokuratuur raiskab oma aega ja vahendeid sellisele õiguslikult absurdsele küsimusele,» ütles Eesti välisminister Keit Pentus-Rosimannus kommentaariks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles