Valgevene korraldab presidendivalimised 11. oktoobril

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene president Aleksandr Lukašenka.
Valgevene president Aleksandr Lukašenka. Foto: AFP/SCANPIX

Valgevene parlament määras täna riigi presidendivalimiste tähtajaks 11. oktoobri ehk kuu aega algselt kavandatust varem.

Otsus on intensiivistanud opositsiooni ridades debatti, kas panna välja kandidaate valimisteel, mille pea kindlalt võidab Aleksandr Lukašenko, kes on riiki raudse haardega valitsenud 1994. aastast saadik.

Eelmised presidendivalimised leidsid aset aastatel 1994, 2001, 2006 ja 2010.

Valimiste läbiviimiseks on eraldatud 260,4 miljardit Valgevene rubla (15,2 miljonit eurot), seal hulgas 180,8 miljardit esimese vooru jaoks. Presidendikandidaadid hakkavad ise finantseerima oma valimiskampaaniat, see summa ei tohi ületada 620 miljonit Valgevene rubla (36 755 eurot).

Vajalikud dokumendid oma kandidatuuri registreerimiseks saavad pretendendid keskvalimiskomisjonile esitama 22. augustist kuni 5. septembrini.

Lukašenko praegused volitused presidendina lõpevad 21. jaanuaril 2016.

Pärast seda, kui Lukašenko 2010. aastal ametlikult 80-protsendise toetusega võimule tuli, puhkesid Minski tänavatel massimeeleavaldused, mille politsei vägivaldselt maha surus. Vahi alla võeti sadu protestijaid ja seitse üheksast Lukašenkoga konkureerinud kandidaadist. Vangi pandi kaks kandidaati, kellest üks on trellide taga siiamaani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles