Ušackas: Vene juurdlusel Baltimaade iseseisvumisest puudub mõte

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vygaudas Ušackas Euroopa Liidu saadik Moskvas.
Vygaudas Ušackas Euroopa Liidu saadik Moskvas. Foto: SCANPIX

Vene peaprokuratuuri kavatsusel asuda uurima, kas Balti riikide iseseisvuse tunnustamine Nõukogude Liidu riiginõukogu poolt oli seaduslik, puudub igasugune mõte, ütles teisipäeval Euroopa Liidu saadik Moskvas Vygaudas Ušackas.

«On naljakas kuulda selliseid avaldusi tõsistelt asutustelt. Tegemist on ilmselge faktiga, et Balti riigid taastasid oma iseseisvuse 1990. aastal, mida kinnitavad reaalsed faktid, sest oleme ÜRO, EL-i ja NATO liikmed,» lausus Ušackas.

«Seetõttu ei saa ma aru selle mitte kuhugi viiva protsessi mõttest,» ütles saadik.

Teisipäeval ütles informeeritud allikas uudisteagentuurile Interfax, et Venemaa peaprokuratuur asus uurima, kas Balti riikide iseseisvuse tunnustamine Nõukogude Liidu riiginõukogu poolt 1991. aastal oli seaduslik.

Riigiduuma liikmed võimuerakonnast Ühtne Venemaa Jevgeni Fjodorov ja Anton Romanov saatsid kahe nädala eest kirja Venemaa peaprokurör Juri Tšaikale, paludes hinnata, kas NL riiginõukogu loomine oli seaduslik.

Seadusandjate sõnul oli see põhiseadusevastane võimuorgan, mis võttis vastu riigi suveräänsust, julgeolekut ja kaitsevõimet kahjustavaid otsuseid, tunnustades muu hulgas Balti riikide iseseisvust.

«Õiguslikult on otsus Balti riikide iseseisvuse tunnustamisest kahjulik seetõttu, et selle langetas põhiseadusvastane organ,» kommenteeris allikas seadusandjate vastavat järelepärimist prokuratuurile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles