USA ja Kuuba teatasid saatkondade avamise plaanist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama (paremal) ja Raul Castro
Barack Obama (paremal) ja Raul Castro Foto: SCANPIX

USA ja Kuuba võimud teatasid, et nad avavad teineteise pealinnades Havannas ja Washingtonis saatkonna ning see on samm edasi suhete taastamisel, mis katkesid 1961. aastal.

Kahe riigi diplomaatilised suhted jõudsid madalseisu 1960. aastate alguses, kui USA kehtestas Kuubale kaubandusembargo, edastab BBC.

USA ja Kuuba suhted hakkasid normaliseeruma 2014. aastal ning 2015. aasta aprillis toimus kahe riigi juhi, USA presidendi Barack Obama ja Kuuba presidendi Raul Castro ajalooline kohtumine.

Alates 1977. aastast on USA ja Kuuba omavahel suhelnud Šveitsi kontrollitud diplomaatiliste missioonide vahendusel. Tegemist ei ole täismahus ja täieõiguslike saatkondadega.

USA ja Kuuba võimud ei täpsustanud, millal USA saatkond Havannas ja Kuuba saatkond Washingtonis avatakse. USA meedia teatel üsna varsti, juuli keskel.

USA välisministeerium peab Kongressile uue saatkonna avamisest kaks nädalat ette teatama.

Obama ja Castro kohtumisele aprillis järgnes see, et USA eemaldas Kuuba terrorismi rahastavate riikide nimekirjast.

USA ja Kuuba ametnike teatel plaanitakse taastada kahe riigi vaheline laeva- ja lennuliiklus.

Hoolimata sellistest plaanidest, kehtivad USA kodanikele ikka veel Kuubasse reisimise kitsendused.

Jõus on ka USA poolt Kuubale 1962. aastal kehtestatud relvaembargo, kuid president Obama esitas Kongressile ettepaneku see tühistada.

USA ja Kuuba suhete kriis sai alguse juba 1959. aastal kui Fidel Castro ja ta vend Raul Castro tõukasid võimult USA meelse presidendi Fulgencio Batista.

Vennad Castrod rajasid sotsialistliku Kuuba, millel olid lähedased suhted Nõukogude Liiduga.

2014. aasta detsembris langetasid USA ja Kuuba võimud otsuse suhteid parandada ning lõpetada üle 50 aasta kestnud vihavaen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles