Leedu: NATO lubas Baltimaades pea katkematuid õppusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO õppused BALTOPS 2015.
NATO õppused BALTOPS 2015. Foto: SCANPIX

Leedu sõjavägi teatas täna, et on saanud NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhatajalt (SACEUR) kindral Philip Breedlove'ilt lubaduse püüelda selle poole, et NATO õppused toimuksid Ida-Euroopas suuremate intervallideta.

Vilniuse teatel otsuseid nn Balti brigaadi kohta veel langetatud ei ole.

Leedu, Läti ja Eesti kaitsevägede juhid saatsid 15. mail Breedlove'ile kirja taotlusega paigutada Balti riikidesse liitlasvägede brigaad. NATO brigaadi suurus on tavaliselt 3000-5000 sõdurit.

«NATO Euroopa vägede ülemjuhatus toetab NATO heidutusmeetmeid Ida-Euroopas ja jätkab jõupingutusi selle nimel, et alliansi riigid saadaksid jätkuvalt vabatahtlikult oma vägesid Balti regiooni õppustele. Samuti on kavas muuta NATO õppusteprogramm regioonis järjepidevaks, mis tähendab, et õppused toimuksid suuremate intervallideta,» ütles Leedu kaitsejõudude ülema pressiesindaja Mindaugas Neimontas BNSile.

Neimontase sõnul ei ole Balti riikidesse NATO brigaadi saatmise osas otsust langetatud.

Leedu kaitsejõudude ülem kindralleitnant Jonas Vytautas Žukas ütles, et peab Breedlove'i vastust positiivseks.

«Meie eesmärk oli paluda spetsiifilist arvu vägesid ja varustust Balti riikidesse. Me taotleme sellise vajamineva heidutuse taseme püsivat tagamist. Vahendid selle eesmärgi saavutamiseks ei ole nii olulised,» ütles Žukas BNSile.

Leedu sõjaväejuht juhtis tähelepanu asjaolule, et NATO hävitajad jätkavad alaliselt Balti õhuruumi kaitsmist. «Kindel arv NATO sõdureid treenib Läänemerel ja Balti riikides suuremate pausideta. Nende tegevust koordineerivad igas riigis loodavad rahvusvahelised staabid. Lisaks paigutatakse siia USA raskerelvastust.» 

Žukase sõnul suurendavad need sammud Balti riikide julgeolekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles