Hiina on lõpetamas lennuraja ehitust Fiery Crossi rifil

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fiery Cross riff, kuhu hiinlased ehitavad baasi.
Fiery Cross riff, kuhu hiinlased ehitavad baasi. Foto: HANDOUT/REUTERS

Hiina ehitab Lõuna-Hiina vaidlusalustes vetes asuvale Fiery Crossi rifile 3000 meetri pikkust lennurada ning rajatis on peaaegu valmis, kirjutasid analüütikud hiljutistele satelliitfotodele tuginedes.

Pühapäeval tehtud satelliitfotodelt selgub, et Hiina asfalteerib ja märgistab Fiery Crossi (hiinapäraselt Yongshu) rifil ehituse lõppjärgus olevat 3000 meetri pikkust lennurada, kirjutas USA mõttekoda Center for Strategic and International Studies (CSIS) oma veebilehel.

Rifi keskmes asunud järv on täidetud ning sellel on osaliselt väljaehitatud sadam üheksa kaiga, kirjutas mõttekoda.

Piltidelt võis näha rajatisel ringi liikuvaid isikuid, kuni kümmet satelliitsidemasti ja ühte võimalikku radaritorni, lisati avalduses. Saar on nüüdsest 2,74 ruutkilomeetri suurune.

Hiina on maahõivetöid läbi viinud seitsmel Lõuna-Hiina merel asuval rifil umbes 12,8 ruutkilomeetri ulatuses, kirjutas CSIS.

Algav suvine taifuunihooaeg ilmselt peatab lühikeseks ajaks ehitustegevuse Lõuna-Hiina merel, ütles CSIS-i analüütik Bonni Glaser, lisades, et seejärel tööd suure tõenäosusega jätkuvad.

Hiina peab endale kuuluvaks pea kogu Lõuna-Hiina merd. Maahõiveprojektid teevad eriti murelikuks Filipiinid ja teised riigid, kel on Hiinaga lahendamata territoriaalvaidlused. Lisaks kardetakse, et Peking soovib saavutada kontrolli ala läbivate strateegiliselt tähtsate veeteede üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles