Soome: Vene saadikutele viisade mitteandmine mõjutab suhteid Venemaaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome välisminister Timo Soini
Soome välisminister Timo Soini Foto: SCANPIX

Soome otsus keelduda viisade andmisest osale Venemaa delegatsioonist, kes pidanuks osalema Helsingis Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) parlamentaarse assamblee istungjärgul, mõjutab Soome-Vene kahepoolseid suhteid, lausus täna  Soome välisminister Timo Soini.

Helsingi keeldus viisast kuuele isikule Venemaa 15-liikmelisest delegatsioonist. Soome välisministeerium põhjendas viisakeelu asjaoluga, et isikud on Euroopa Liidu sanktsioonidega karistatud Vene isikute nimekirjas.

OSCE parlamentaarne assamblee peaks arutama 5.-9. juulini peetaval istungjärgul resolutsiooni, mis mõistab hukka  Venemaa ühepoolse ja õigustamatu rünnaku Ukraina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse vastu.

Tegemist pole Soome ja Venemaa vahelise küsimusega, kuid olukord peegeldub ka kahepoolsetes suhetes, lausus Soini. Ministri hinnangul vähenevad selle mõjud aja jooksul.

Sanktsioonide nimistu koostati vastuseks Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare annekteerimisele ning Venemaa tegutsemisele Ida-Ukrainas, ütles Soini.

Seejärel kutsus Venemaa välisministeerium välja Soome suursaadiku Moskvas Hannu Himaneni. Soini sõnul käidi kohtumisel läbi sündmust ümbritsevad faktid ning suursaadikule esitati ka Venemaa nägemus olukorrast.

Soome kaalus enne otsuse tegemist selle õiguslikku aspekti ning konsulteeris ka teiste OSCE ja EL-i liikmesriikidega, lausus välisminister.

«Riigi välispoliitiline juhtkond andis sellele hinnangu ja langetas otsuse,» ütles Soini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles