Ungari ökokatastroofialalt evakueeriti terve küla

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punase mürgise mudaga üleujutatud Kolontari küla. Õnnetuses hävis ka sild, mille asemele rajati ajutine pontoonsild (paremal).
Punase mürgise mudaga üleujutatud Kolontari küla. Õnnetuses hävis ka sild, mille asemele rajati ajutine pontoonsild (paremal). Foto: SCANPIX

Ungari ametivõimud kardavad keemiatehase jäätmehoidla kaitsevalli purunemist ja seetõttu evakueeriti Kolontari küla kõik ülejäänud 715 elanikku.

Kaitsevall lekib kahest kohast ja selle purunemine tähendaks umbes 500 000 tonni mürgise muda väljavalgumist, vahendas Reuters. See voolaks välja samu radu mööda, nagu juhtus see esimesel õnnetuspäeval.

Kolontari külaelanikud viidi bussidega lähedalasuvasse Ajka linna. Ametivõimud kaaluvad ka ühe teise küla evakueerimist.

Alumiiniumoksiidi tootva tehase jäätmehoidla purunes 4. oktoobril. Ligi 40 ruutkilomeetri suurusele territooriumile voolas umbes miljon kuupmeetrit punast mürgist muda. Ökokatastroofis hukkus vähemalt seitse ja sai viga 150 inimest.

Peaminister Victor Orbani sõnul on hätta sattunud piirkonda saadetud 127 armeele kuuluvat veoautot, ka ollakse valmis erakorraliste rongisõitude korraldamiseks.

Sõjavägi on valmis vajaduse tekkides evakueerima 3000 inimest.

Evakueeritud elanikud on viidud kolme erinevasse kohta, kuid suurim osa on läinud sugulaste ja sõprade juurde.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles