Prantsusmaa tõi kuritarvitamises kahtlustatavad sõdurid missioonipiirkonnast koju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse sõdurid.
Prantsuse sõdurid. Foto: AFP/SCANPIX

Täna hommikul jõudsid kodumaale ja võeti vahi alla kaks Prantsuse erivägede sõdurit, keda süüdistatakse Burkina Fasos laste kuritarvitamises.

Mehi süüdistatakse kolme- ja viieaastase tüdruku kuritarvitamises hotelli basseinis. Kodumaale toimetati nad pärast seda, kui Ouagadougous olid neid üle kuulanud nii Burkina Faso korrakaitsjad kui ka Prantsuse oma sõjaväepolitsei.

«Kuigi neid kaitseb süütuse presumptsioon, teeb meie käsutuses olev info nende vastu esitatava süüdistuse äärmiselt tõenäoliseks,» kommenteeris juhtunut Prantsuse kaitseministeeriumi pressiesindaja Pierre Bayle.

Burkina Faso uurimisele lähedaste allikate kohaselt kohtasid 36- ja 38-aastane sõjaväelane pühapäeval hotelli basseini juures noorema tüdruku ema, kes kutsus nad oma koju napsutama. Lahkudes unustas üks sõdureist maha oma GoPro kaamera, millelt ema leidis kaadreid sellest, kuidas mehed lapsi basseinis katsuvad.

Ema võttis selle meedia teadete kohaselt suhteliselt pika videoklipi ja viis Prantsuse saatkonda. «Üks sõdur filmis stseeni kaameraga, teine samal ajal puudutas,» kirjeldas Burkina Faso politsenik AFP-le.

Pariisi prokuratuur alustas uurimist üleeile. Samal ajal tegeleb teemaga ka Prantsuse kaitsevägi.

Bayle lubas, et sellise asja puhul kehtib nulltolerants. «Seksuaalkuritööd on vastuolus Prantsusmaa ja tema relvajõudude väärtustega,» lausus ta.

Burkina Fasos teenib umbes 220 Prantsuse sõdurit. Nad on seal terrorismivastasel operatsioonil Barkhane, mis lisaks Burkina Fasole katab veel nelja riiki – Malit, Mauritaaniat, Nigerit ja Tšaadi.

Samal ajal käib ka teine Prantsuse missioonisõdureid puudutav laste kuritarvitamise uurimine. Nimelt kahtlustatakse kuni 14 prantslast selles, et nad lasid 2013. aasta sügistalvest 2014. aasta kevadeni Kesk-Aafrika Vabariigis kohalikel poisikestel endale pakkuda toidu ja joogivee eest oraalseksi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles