Varoufakis: iga suveräänne riik teeks Kreeka olukorras samu otsuseid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yanis Varoufakis.
Yanis Varoufakis. Foto: SCANPIX

Usutluses Late Night Live'i Philip Adamsiga ütles Varoufakis, et läbirääkimiste ebaefektiivsuse taga on Euroopa riigipeade suutmatus mõista, et kreeklastel lihtsalt pole võimalik laene tagasi maksta.

Varoufakis ütles, et vähegi realistliku tagasimakse programmi puhul poleks valitsus otsust referendumile pannud. Ta lisas, et Syriza valitsusel pole ka moraalset õigust seda otsust kogu Kreeka elanikkonna eest teha ja rahvareferendum on ainus demokraatia põhimõtetele truuks jääv otsus.  Ise ootab majandusteadlasest minister eitavat vastust.

Ta lisas, et rahvareferendumi kritiseerimine on demokraatia aluspõhimõtetega rinnutsi minek. Teda šokeeris, et läbirääkimistel küsiti, kuidas Kreeka valitsus paneb niivõrd tähtsa küsimuse lihtrahva otsustada, samas kui seesama lihtrahvas määrab valides riigi edasise suuna mitmeks aastaks, puudutades nii või teisiti «keerulisi küsimusi». 

Tema sõnul mõistavad paljud suurorganisatsioonid nagu IMF tagasimakseprogrammi ebareaalseid nõudmisi kreeklastelt. Kreeklaste «jah» sõna puhul peab valitsus rahva soovi austama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles