Välisministrid: Gruusia peab saama igakülgset abi

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti välisminister Urmas Paet.
Eesti välisminister Urmas Paet. Foto: AFP / Scanpix

Pärnus kohtunud Põhjamaade ja Balti riikide välisministrid rõhutasid ühiste tegevuste koordineerimist, et reageerida globaalsetele väljakutsetele, eriti muutunud julgeolekuolukorras sõjalise konflikti järel Gruusias.

Eesti välisministri Urmas Paeti sõnul tuleb keskenduda Gruusia kiirele ja tugevale abistamisele, et vältida riigi majanduse kokkuvarisemist pärast Venemaa sissetungi.

«Selleks tuleb lähiajal kokku kutsuda rahvusvaheline Gruusia toetajate konverents,» lisas ta.

Pärnus toimunud aruteludel käsitlesid välisministrid OSCE, Euroopa Liidu ja teiste rahvusvaheliste organisatsioonide koostöövõimalusi julgeoleku taastamiseks Gruusias.

Ministrid rõhutasid, et Euroopa Liidu ja OSCE vaatlejate saatmine Gruusiasse on oluline, et jälgida Vene vägede liikumist 7. augusti eelsetele positsioonidele ning koguda infot võimaliku etnilise puhastuse kohta piirkonnas.

Välisministrite sõnul tuleb tihendada suhteid ja tuge ka Ukrainale, Moldovale, teistele Lõuna-Kaukaasia riikidele ning Kesk-Aasia riikidele.

Ministrid arutasid ka olukorda Afganistanis, Lähis-Idas ning Läänemere strateegia
ettevalmistamist.

Islandi välisminister Ingibjörg Sólrún Gísladóttir tutvustas välisministritele Islandi kandidatuuri ÜRO Julgeolekunõukogusse ning tänas Põhja- ja Balti riike kandidatuurile avaldatud toetuse eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles