Rahu-Nobelist pühendas preemia Tiananmeni ohvritele

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiananmeni meeleavalduste kuulsaimal, 5. juunil 1989 tehtud fotol on tundmatu valges särgis mees astunud vastu tankikolonnile. Kolonn peatus ja sõjaväelased viisid mehe minema. Foto on Hiinas endiselt keelatud ning mehe saatus siiani ebaselge. Mõned väidavad, et ta hukati, teised, et ta pages Taiwani.
Tiananmeni meeleavalduste kuulsaimal, 5. juunil 1989 tehtud fotol on tundmatu valges särgis mees astunud vastu tankikolonnile. Kolonn peatus ja sõjaväelased viisid mehe minema. Foto on Hiinas endiselt keelatud ning mehe saatus siiani ebaselge. Mõned väidavad, et ta hukati, teised, et ta pages Taiwani. Foto: AFP/SCANPIX/repro

Tänavune Nobeli rahupreemia laureaat Hiina dissident Liu Xiaobo pühendas preemia 1989. aastal Pekingi Taevase Rahu ehk Tiananmeni väljakul maha surutud meeleavalduse ohvritele.

«See auhind on 4. juuni kadunud hingedele,» vahendas USA inimõigusorganisatsioon Inimõigused Hiinas Liu sõnu, kes viitas 21 aasta eest Tiananmeni väljakul veriselt maha surutud demokraatiameelsete väljaastumisele, vahendas uudisteagentuur AFP.

20 aasta eest aprilli keskpaigas puhkenud meeleavaldustel nõudsid kümned tuhanded tudengid, haritlased ja töölised sõnavabadust, demokraatlikke valimisi ning lõppu kompartei korruptsioonile ja karmi käe poliitikale.

Seitse nädalat väldanud väljaastumine suruti maha armee abil. Meeleavaldajate laiali ajamiseks kasutasid võimud aga armeed. Veresaunas hukkus ametlikel andmetel sadu, kinnitamata info kohaselt aga isegi tuhandeid inimesi.

54-aastane kirjandusprofessor Liu on istunud vangis seoses osalemisega 1989. aasta Taevase Rahu väljaku meeleavaldustel. Praegu kannab Liu riigivõimu õõnestamisele õhutamise eest 11-aastast vanglakaristust, kuna ta kirjutas alla poliitilistele reformidele kutsuvale manifestile Harta 08. Viimases nõutakse Hiinalt ühe parteisüsteemi lõppu, kogunemisvabadust, sõnavabadust ja usuvabadust.

Liu abikaasa Liu Xia teatas oma sotsiaalvõrgustiku Twitter kontol, et võimud on pannud ta koduaresti pärast seda, kui ta külastas nädalavahetusel oma meest riigi kirdeosas Liaoningi provintsis asuvas vanglas.

«Vennad, ma olen jõudnud tagasi koju. 8. oktoobril panid nad mind koduaresti. Ma ei tea, millal ma saan jälle kedagi näha,» kirjutas Liu Xia pühapäeval. «Ma nägin Xiaobot ja ütlesin talle 9. oktoobril vanglas, et ta võitis preemia,» lisas Liu Xia, kes külastas vanglat politseinike saatel. Väidetavalt segavad võimud ka tema telefoniühendust.

Hiina valitsuse hinnangul on Nobeli rahupreemia määramine selleks täiesti sobimatule «dissidendile» vastuolus Alfred Nobeli eesmärkidega. Ka hoiatas Hiina, et auhinna määramine Liule võib kaasa tuua suhete jahenemise Norraga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles