Kadri Liik: Ahtisaari artikkel ei esinda Soomes üldlevinud seisukohta

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Liik
Kadri Liik Foto: Peeter Langovits

Kaitseuuringute Keskuse juhataja Kadri Liik ütleb, et Soome ekspresidendi Martti Ahtisaari intervjuus avaldatud mõtted on küll meeldivad ja arukad, kuid esindavad soomlaste seas pigem vähemuse seisukohta.

Soome poliitilise ladviku reaktsioon on olnud pigem enesesse tõmbunult vaikida ja hoiduda Venemaad kritiseerimast, mitte liikuda NATO poole nagu soovitab Ahtisaari, ütles Liik Postimees.ee'le


«Samas on Gruusia sündmustele Soomes pööratud väga suurt tähelepanu, mitmed ajakirjanikud on minult isegi küsinud, et kas nüüd Soomele on NATOsse tee kinni, mis on selles mõttes muidugi absurdne, et kui Soome ise tahab, siis loomulikult ta NATOsse ka saab,» nentis Liik.

Liik ütles, et Soomes tõlgendasid paljud juba NATO Bukaresti tippkohtumise otsust, millega Ukrainale ja Gruusiale liikmesuse kava (MAP)andmise edasi lükati, kui Venemaa vetot, ja arvati, et see sulgeb ka Soome tee NATOsse.

Liik arvas, et kui Soome tõesti peaks NATOsse astumist kaaluma, oleks see väga hea signaal, sest näitaks, et Venemaa jõhker käitumine muudab atraktiivsemaks NATO liikmesuse, mitte aga sõpruse Moskvaga.

«Sümpaatne on ka see, kuidas Ahtisaari räägib soometumisest avalikult ja pingevabalt, sest paljud soomlased ei taha seda nähtust üldse tunnistada ning üritavad teemat kas vältida või leida selle kirjeldamisekseufemisme,» ütles Liik.

Samas leidis Liik, et Ahtisaari arvamus sellest, et Venemaal pole midagi Soome NATOsse astumise vastu, on siiski ekslik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles