Iisraeli valitsus nõuab uutelt kodanikelt ustavusvannet

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu (vasakul) ja välisminister Avigdor Lieberman.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu (vasakul) ja välisminister Avigdor Lieberman. Foto: SCANPIX

Iisraeli valitsus kiitis eile heaks vastuolulise eelnõu, mille kohaselt peavad uued kodanikud vanduma truudust demokraatlikule juudiriigile.

«Paranduse kohaselt... lisatakse ustavustõetuse lõppu «juudiriigile ja demokraatlikule riigile»,» vahendas uudisteagentuur AFP peaminister Benjamin Netanyahu valitsuskabineti kava, mille poolt hääletas 22 ja vastu kaheksa valitsuse liiget.

Iisraeli meedia teatel hääletas seaduseelnõu vastu viis vasakpoolse Tööpartei ministrit ja kolm valitsusjuhi erakonna Likudi ministrit. Kodanikuseaduse paranduse peab enne seadusena jõustumist heaks kiitma ka juudiriigi parlament knesset.

Vaatlejate sõnul puudutab seadusparandus peamiselt  palestiinlasi, kes on abielus iisraellastega ning taotlevad perekondade ühendamiseks kodakondsust, vahendas BBC.

Varem nõudis Netanyahu koalitsioonipartner marurahvusliku erakonna Yisrael Beitenu liider Avigdor Lieberman, et kõik Iisraelis sündinud araablased läbiksid kohustusliku sõjaväeteenistuse või muu riikliku teenistuse.

Vaatamata välisministri nõudmistele seda punkti siiski eelnõusse kirja ei pandud. Mõned analüütikud on nimetanud seda vahetuskaubaks, et välisminister Liebermani erakond toetaks valitsuse kava möödunud kuul lõppenud juudiasunduste moratooriumi pikendamiseks. Seda on Iisraelilt nõudnud Lähis-Ida rahukõnelusi vahendav USA ning ka Palestiina liidrid.

«Ta (Netanyahu) tahab pikendada (asundustegevuse) külmutamist ning mõistab, et tal pole selleks valitsuskabinetis enamust. Seetõttu pidi ta võtma kasutusele meetmed, et meelitada paremtiiba,» tsiteeris Iisraeli päevaleht Yediot Aharonot anonüümseks jääda soovinud Likudi ministri sõnu.

Lisaks juudiriigi elanikkonnast 20 protsenti moodustavale araabia kogukonnale on kava kritiseerinud ka juudiriigi poliitikud, kuna nende hinnangul ohustab see Iisraeli demokraatiat. «Iisrael ühiskonna piirialadel on tunda fašismi hõngu,» kommenteeris sotsiaalminister Isaac Herzog.

Opositsiooniliider Tzippi Livni mõistis kava samuti hukka, nimetades seadusparandust halvimaks poliitikaks. «Iisraeli olemasolu juudiriigina ja demokraatliku riigina on tundlik teema ning sellest on saanud poliitilise hobusekauplemise subjekt.»

Netanyahu kinnitusel on seaduseelnõu kooskõlas juudiriigi asutajate sõnade ja vaimuga. «Lähis-Idas pole ühtegi teist demokraatiat. Maailmas pole teist juudiriiki,» lisas Netanyahu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles