Syriza pole süüdi

Juhan Mellik
, Ateena
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plakat Giorgos Trapeziotise selja taga kirjeldab mehe suhtumist eurosse selle praegusel kujul - «ei».
Plakat Giorgos Trapeziotise selja taga kirjeldab mehe suhtumist eurosse selle praegusel kujul - «ei». Foto: Eero Vabamägi

Võimatu on ennustada, kuidas kreeklased homsel referendumil Euroopa viimase abipaketi üle otsustavad, ütleb raadiojaamas Sto Kokkino hommikusaadet vedav vasakpoolne ajakirjanik Giorgos Trapeziotis. Ent kui rahvas peaks eurole selja keerama, ei juhtuks midagi hullu.

-Kes siis süüdi on?

Poliitikud keerasid meid p…e, kirjuta palun see üles.

Ma tahaksin eestlaste jaoks ühe teise müüdi ümber lükata. Kõik eurooplased usuvad, et meie, kreeklased, oskame ainult võlgu võtta. Et Kreeka on maailmale andnud kaks asja: demokraatia ja võlad. Meil sündis ainult demokraatia. Võlgade eest peame tänama kaht suurt parteid.

Tahan öelda teie lugejatele: meie ei võta võlgu, seda teevad poliitikud.

Las ma räägin sulle oma elust. Tõusen peaaegu igal hommikul kell neli, väljas on öö. Lähen raadiosse, teen oma saate ära. Seejärel järgmisesse, Syriza raadiojaama. Veel teen ma tööd ajalehele. Päev lõpeb kesköö paiku, magan umbes neli tundi.

Nii et siin on teine suur müüt: laisad kreeklased. Laisad kreeklased, kes lebavad päikese käes, joovad ouzot, teevad suitsu ja näpivad naisi. Ei! Sooviksin, et mul oleks aega seda kõike teha, aga ei ole.

Teie ei maksa meie võlgu kinni. Raha tuleb kogu Euroopa Liidu pankadelt, mitte rahvalt. Mitte päris majandusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles