Schulz: Kreeka valitsus peaks referendumi «jah» korral tagasi astuma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europarlamendi president Martin Schulz.
Europarlamendi president Martin Schulz. Foto: MARTIN BUREAU/AFP

Euroopa Parlamendi president Martin Schulz ütles neljapäeval, et usaldus Kreeka valitsuse suhtes on kadunud, lisades, et eelseisva referendumi «jah» tulemuse korral peaks see tagasi astuma.

Kreeka peaminister Alexis Tsipras on kutsunud kreeklasi hääletama pühapäeval rahvahääletusel Euroopa Liidu ja Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) abipaketi tingimuste vastu.

Ateena kinnitab rahvale, et hääletus puudutab vaid kreeditoride kokkuhoiunõudeid, ent Euroopa liidrite sõnul on kaalul Kreeka jäämine eurotsooni.

Schulz ütles usutluses Saksa ärilehele Handelsblatt, et kui «kreeka rahvas hääletab referendumil reformiprogrammi ja eurotsooni jäämise poolt ning Tsipras astub tagasi, on vaja korraldada uued valimised».

Tsiprase vasakradikaalse Syriza valitsuse lahkumise ja uute valimiste vahelisel ajal peab riiki juhtima tehnokraatide valitsus, et läbirääkimised saaksid jätkuda, sõnas Schulz.

«Kui see üleminekuvalitsus jõuab kreeditoridega mõistlikule kokkuleppele, oleks Syriza aeg läbi. Siis saab Kreeka uue võimaluse,» lausus europarlamendi president.

Schulzi sõnul on Tsipras ettearvamatu ja manipuleerib kreeka rahvaga viisil, millel on demagoogilised tunnused.

«Minu usk Kreeka valitsuse tahtesse läbi rääkida on nüüd kukkunud põhja,» lausus ta.

Kreeka rahandusminister Giannis Varoufakis ütles neljapäeval, et võib referendumi «jah» tulemuse korral tagasi astuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles