Päikeselennuk tegi 76-tunnise lennurekordi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Solar Impulse 2
Solar Impulse 2 Foto: SCANPIX

Šveitsi seiklejate Bertrand Piccardi ja Andre Borschbergi päikeselennuk Solar Impulse 2 on teel Jaapanist Nagoyast USAsse Hawaiile.

Päikeselennuk on suutnud vahemaandumisteta järjest lennata 76 tundi, mis on lennurekord, edastab AFP.

Lennuk püstitas rekordi Vaikse ookeani kohal, olles poolel teel Hawaiile.

Päikeselennukit juhivad piloodid Borschberg ja Piccard vaheldumisi ning sel etapil lendab Borschberg.

«Meie lennuk lendab vaid päikeseenergial, ilma tavapäraste kütusteta. Näitame, et tehnoloogiaga abil saab saavutada võimatuks peetavat,» sõnas Piccard rekordi teatavaks tegemisel.

Solar Impulse 2 startis selle aasta märtsis Abu Dhabist. Lennuki edasine teekond kulgeb Hawiilt USA mandriossa Arizonasse. Viimases etapis ületatakse Atlandi ookean ning lennatakse tagasi Abu Dhabisse.

Borschberg ja Piccard tahtsid esmalt Hiinast otse lennata USAsse Hawaiile, kuid Vaikse ookeani halva ilma tõttu tuli neil teha vahemaandumine Jaapanis ja oodata ilma paranemist.

Solar Impulse 2 maksimaalne lennukiirus ulatub 140 kilomeetrini tunnis, kuid energia säästmiseks lennatakse öisel ajal kiirusega 50 kilomeetrit tunnis. Keskmiseks lennukiiruseks on umbes 70 kilomeetrit tunnis.

Energiat saab päikeselennuk tiibadel olevate 17 000 päikesepaneeli abil.

Maailmaümberlennul ei kasutati mitte tilkagi fossiilset kütust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles