Leedu diplomaadid loodavad tuleval nädalal kohtuda riigireetmises süüdistatava Mataitisega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taiwan palus Leedult vabandust, et kurtide korvpalli maailmameistrivõistlustel võidutsenud Leedu meeskonna auks mängiti nõukogudeaegset hümni.
Taiwan palus Leedult vabandust, et kurtide korvpalli maailmameistrivõistlustel võidutsenud Leedu meeskonna auks mängiti nõukogudeaegset hümni. Foto: SCANPIX

Leedu diplomaadid loodavad kohtuda järgmisel nädalal Vene-Leedu topeltkodakondsusega Jevgenijus Mataitisega, kellele Vene võimud on esitanud süüdistuse riigireetmises.

Vene kohtuvõimud teatasid Matajtise kinnipidamisest 25. juunil, teated süüdistuse esitamisest tulid sel kolmapäeval.

«Täna on vist möödas nädal aega diplomaatilisest noodist, mille me saatsime Vene välisministeeriumile, ja ma loodan, et me saame järgmisel nädalal temaga kohtuda,» ütles Leedu suursaadik Venemaal Remigijus Motuzas reedel Vilniuses BNS-ile.

Suursaadiku sõnul oli Leedu sunnitud saatma Vene välisministeeriumile diplomaatilise noodi, sest Mataitise vahistamise kohta ei ole seni mingit ametlikku teavet saadud. Noot sisaldab ka taotlust Mataitisega kohtuda.

Motuzase sõnul öeldi talle, et Mataitise kohta ei edastata ametlikku infot, kuna ta on Vene kodanik. Kohtumistaotlust aga kaalutakse «hea tahte märgina».

Vene Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) väitel kogus Mataitis Leedu kaitseministeeriumi korraldusel Vene relvajõudude sõjalisi andmeid. Välismaale lekkides võib see informatsioon Venemaa kaitsevõimet tõsiselt kahjustada, ütles FSB.

FSB sõnul tunnistas Mataitis end spionaažis süüdi.

Moskva kohus võttis ta 25. juunil kaheks kuuks vahi alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles