Pildid ja video: Kreeka peaminister kutsus rahvast üles hääletama väljapressimise vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kreeka peaminister Alexis Tsipras kutsus reedel kreeklasi üles hääletama pühapäevasel referendumil «väljapressimise ja ultimaatumite» vastu.

Tsipas pöördus oma tuhandete Ateenas kogunenud toetajate poole öeldes, et referendumil tuleb öelda ei elamaks Euroopas väärikalt.

«Pühapäeval ei otsusta me mitte ainult Euroopasse jäämise üle, me otsustame elada Euroopas väärikalt,» ütles Tsipas.

Parlamendi ette Syntagma väljakule oli kogunenud vähemalt 25 000 inimest.

«Öelge ei igasugustele ultimaatumitele ja neile, kes teid terroriseerivad,» veenis peaminister.

'Ei' Kreeka pühapäevasel rahvahääletusel nõrgendaks dramaatiliselt Ateena positsiooni kõnelustel võlausaldajatega, ütles Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker varem päeval.

Juncker ütles Luxembourgis pressikonverentsil, et isegi kui 'jah' leer võidaks, seisavad ees rasked läbirääkimised.

Peaministri Alexis Tsiprase valitsus soovitab kreeklastel reformipaketi vastu hääletada ja ütleb, et kokkuhoiutingimuste tagasilükkamine tugevdab tema positsiooni läbirääkimistel võlausaldajatega.

Euroopa liidrid hoiatavad, et kaalul on Kreeka tulevik eurotsoonis.

Euroopa finantsstabiilsusvahend (EFSF) teatas, et Kreeka on pärast Rahvusvahelisele Valuutafondile (IMF) võlamakse tegemata jätmist ametlikult maksejõuetu, kuid EFSF ei kasuta kohe oma õigust hakata Kreekalt võlgu sisse nõudma.

EFSFi tegevjuht Klaus Regling oli soovitanud nõukogul mitte nõuda Kreekalt kohe võlgade tasumist ja kohe oma õiguste kasutamist, millega nõukogu nõustus. Kuid EFSF jättis endale kreeditorina kõigi õiguste rakendamise võimaluse.

Reglingu sõnul on EFSF  Kreeka suurim kreeditor, seetõttu teeb Kreeka maksejõuetus EFSF-i murelikuks. Sellega on Kreeka rikkunud oma finantskohustusi kreeditoride ees. EFSF jätkab oma tegevuse koordineerimist euroriikide, Euroopa Komisjoni ja IMFiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles